BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2018. június 7., csütörtök 14:02

Pásztor Erzsi, az Illés együttes tagjai: Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs és dr. Kéri József a XIII. kerület új díszpolgárai
80 éves a XIII. kerület, amely 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé. A születésnapot minden esztendőben méltó kulturális programokkal ünneplik meg. Különösen rangos esemény volt a jubileumi esztendőben a díszpolgárrá avatás. Dr. Tóth József polgármester a XIII. kerület születésnapján a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban ünnepség keretében – a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján – ma délelőtt díszpolgári címet adományozott kimagasló munkásságukért Pásztor Erzsi színművésznek, az Illés Együttes tagjainak: Bródy Jánosnak, Szörényi Leventének, Szörényi Szabolcsnak és Dr. Kéri József egykori vállalatvezetőnek. Mindannyian jelentősen kötődnek a XIII. kerülethez.

Pásztor Erzsi – Kossuth-díjas színésznő idén 82 éves. Pécsett kezdte a pályát, majd tagja volt a budapesti Madách Színháznak is. Pályafutását olyan szerepek fémjelzik, mint a Macskajáték Orbánnéja, a Bors néni címszerepe vagy éppen a Veri az ördög a feleségét című film Kajtárnéja, amely alakításért elnyerte az 1978-as Magyar Filmszemle legjobb színésznőjének járó díját. Mindamellett ő alakította az első hazai tévés szappanopera, a Szomszédok Janka nénijét is. A XIII. kerületben több mint negyven éve él. A Hírnök című kerületi lapban – amely éppen ma jelent meg – meséli el: „A polgármester, dr. Tóth József úr hívott fel, ám nem mondta el, mi okból keres, csak megkérdezte: meglátogathat-e? Meglepődtem, de persze invitáltam: várom szeretettel. Becsengetett, s csak aztán árulta el, mi járatban van, akkor mondta: díszpolgári címet kapok. A mai világban ez a szívből jövő személyesség is jól esik az embernek. Azt is mondhatnám: hozzáad az energiámhoz. Meghatott. Azt jelzi: ahogy én, úgy a kerület képviselői is azt gondolják, hogy itt vagyok már otthon. Olykor az utcán is megállítanak a környékbeliek: hogy van, drága Erzsi? A boltosok meg hiányolnak, ha a munkáim miatt kimarad egy-két vásárlás. Különleges dolog olyan környezetben élni, ahol megbecsülik a művészembert.”

 Dr. Kéri József – Alsóságon született. Gimnáziumi tanulmányait Celldömölkön végezte, naponta gyalog járt be oda. A veszprémi Vegyipari Egyetemen diplomázott, ahol 1966-ban korróziós szakmérnöki oklevelet is szerzett, 1968-ban pedig ugyanott megszerezte a fizikai és kémiai tudományok doktora címet is. 1980 januárjától a Váci úti Perion Akkumulátorgyár vezérigazgató-helyettese, majd hat évvel később vezérigazgatója lett. Regnálása alatt a gyár a XIII. kerület zászlóshajójává, ország-, sőt Európa-szerte ismert vállalkozássá vált. Ehhez hozzájárult Kéri József négy, a többi között a gyártás során keletkezett hulladék felhasználásával kapcsolatos szabadalma, amely komoly hasznot és jó nevet hozott a cégnek. Ő maga mindegyik dolgozóját személyesen ismerte. A Fehérvári úton lakott, de reggelente már háromnegyed hatra bement a gyárba. A hazai ipar fenntartása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Göncz Árpád köztársasági elnöktől 1996-ban átvehette A Magyar Köztársaságért Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést. A kerülettel a Perion bezárása után sem szűnt meg a kapcsolata: huszonhárom éven keresztül, egészen tavalyig az Angyalföldi Média Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt. Dr. Kéri József idén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

 Az Illés együttes – tagjai: Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs az 1964-es megalakulástól a magyar nyelvű beatzene meghatározó előadóművészeként, zeneszerzőként, illetve szövegíróként váltak ismertté. Szörényi Szabolcs és Levente közel húsz évig laktak a kerületben. A testvérpár már a középiskolában kezdett zenélni. Lakásuktól pár száz lépésre, a Balzac utca 5–7.-ben működött az angyalföldi Bosch Klub a hatvanas évek első felében. Itt kapott fellépési lehetőséget 1965-ben az Illés-zenekar. „Egy kicsit western kocsmához hasonlított az egész…” – így emlékezett rá Szörényi Levente. Az „Ezek a fiatalok” című film nagy része is itt játszódik az együttes közreműködésével.
Az Illés-együttes feloszlása után Bródy János és Szörényi Levente az egyéni pályafutását kezdte építgetni. Bródy szövegkönyveivel és önálló előadói estjein jelbeszédes dalaival vállalta fel az emberi jogok szabad és bátor képviseletét, míg Szörényi Levente színpadra komponált műveivel aratott dicsőséget. Szörényi Szabolcs színházi, film- és lemezprodukciók zenei rendezőjeként tevékenykedett. Kihagyhatatlan életművük sorából az István, a király című rockopera, amelynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta és zenei rendezője Szörényi Szabolcs volt.
Öt évtizedes pályájuk során hihetetlen népszerűségre tettek szert, tevékenységüket számos művészeti díjjal ismerték el.

A RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban megnyílt Rockcsarnok – Magyarock Hírességek Csarnoka több zenésztárs ereklyéi mellett őrzi és kiállítja ikonikus tárgyaikat: Bródy János „Tini” fellépő ruháját és a fekete hathúros elektromos gitárját. Itt látható Levente első, „Ezek a fiatalok” című filmben is megszólaltatott hangszere, és a jelenleg még használatban lévő Ovation gitárja. Vitrinben óvják Szabolcs Fender basszusgitárját.

Mindhárom új díszpolgárról a XIII. kerületi Hírnök című lapban olvashatnak bővebben.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.