Önkormányzati Minisztérium
2010. március 22., hétfő 15:51

Hűtőház-avatás Faddon
„Aki diófát ültet, hosszútávon gondolkozik.”


Varga Zoltán önkormányzati miniszter Faddon, a György-majorban létesült 350 tonna kapacitású korszerű hűtőházat adott át. A modern hűtőház a Paksi Atomerőmű Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítványa és a Szekszárdi Növény Zrt. összefogásának köszönhető. Megvalósulása elsősorban annak a gyümölcse, hogy az elmúlt években komplex, egymást segítő programok sora indult ebben a térségben.


A „Zöldség-gyümölcs, falu-város” program, a „Sorsfordító és Sorsformáló” munkaerő piaci programok és az utóbbit Faddon is megvalósító „diófa programok” összekapcsolódnak, közös a céljuk: hitet, munkát, helyben megélhetést adni az embereknek. A program sorsfordító része a helyi igények kielégítésén túl, hogy önkormányzati konyhákra is eljuttatja a zöldségeket, gyümölcsöket – az árufelesleget részben feldolgozzák, vagy biotermékként vagy gyümölcs-zöldség leveket állítanak elő belőle. A friss zöldárut pedig újszerű logisztikai módszerekkel és értékesítési csatornákon igyekeznek eljuttatni a környékbeli városok fogyasztóihoz.

A „Sorsfordító és Sorsformáló” és az azt helyben megvalósító diófa munkaerőpiaci programokat Dr. Brebán Valéria, a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi központ főigazgatója mutatta be a jelenlévőknek.

Tájékoztatójában elmondta, hogy „a helyi körülményekhez, a helyi mezőgazdasági vállalkozások igényeihez igazodó, egyénre szabott gyakorlatias oktatás indult Faddon is, fokozatosan bevonva a programba a tartósan állásnélkülieket és a pályakezdő agrárszakembereket. A komplex programok évek óta tartó, jól koordinált megvalósulásuk révén, lakóhelyükön kapnak újabb esélyt visszatérni a munka világába vagy éppen elkezdeni azt. A képzéshez szükséges gyakorlati helyeket is a helyi vállalkozások és önkormányzati szövetkezetek biztosítják.”

Varga Zoltán önkormányzati miniszter elismerését és nagyrabecsülését fejezte ki az országban egyedülálló program ötletgazdáinak, finanszírozóinak és résztvevőinek egyaránt. Beszédében kiemelte, hogy a fejlesztéseket koncepciózusan, rugalmasan, de nagy türelemmel kell végrehajtani, ahhoz, hogy a program hosszú távon is sikeres legyen.

Tanulságként említette, hogy a tulajdonosok bevonása nélkül ezek a beruházások nem lehetnek sikeresek, kellenek a lokálpatrióta vállalkozók, az ő közreműködésükkel csatlakozhatnak ezek a projektek a központi, regionális és az önkormányzati törekvésekhez.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.