BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2018. augusztus 29., szerda 17:47

Mindent meg kell tenni az embertelen dugó megszüntetéséért!
Azonnali lépéseket és a forgalomszűkítések, elterelések felülvizsgálatát, a napi tájékoztatás javítását kéri az M0-s autóúthoz kapcsolódó útfejlesztésekkel kapcsolatban a csepeli önkormányzat. Csepel egyúttal elhalaszt több olyan fejlesztést, amely útlezárással vagy útszűkítéssel járna Budapest XXI. kerületében.
Sajnálatos módon Csepel önkormányzatával nem történt egyeztetés és megfelelő tájékoztatás az M0-s autópályához kapcsolódó, a kerület határához közel eső beruházásokkal kapcsolatban. Ezek a fejlesztések szükségesek és javítják majd az agglomeráció közlekedését, ugyanakkor jelen pillanatban egy időben folynak, és elfogadhatatlan fennakadásokat okoznak, amellyel megbénították teljes Csepel és Csepel-sziget közlekedését. Ráadásul, mivel sokan azt hitték, hogy a Csepeli út lezárásra kerül, minden eddiginél nagyobb és elviselhetetlenebb dugó, közlekedési káosz alakult ki a csepeli II. Rákóczi Ferenc úton, ami tovább terjedt a kerület összes fővárosba vezető útjára is.
A csepeli önkormányzat tájékoztatja a lakosokat, hogy az útfelújítások következtében az M0-s déli szakaszán az elmúlt napokban kialakult közlekedési helyzet miatt rendkívüli megbeszélést tartott a munkálatokat végző Magyar Közút Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., Szigetszentmiklós Önkormányzata, a kivitelező, a rendőrség, valamint a csepeli önkormányzat képviselőivel. A megbeszélésen elhangzott információkról az alábbiakban tájékoztatjuk a lakosságot:
Azonnali feladatok közül a ráckevei HÉV haladéktalan járatsűrítése mellett az érintett felek egyet értettek abban, hogy az építkezések ellenére csökkenteni kell a közlekedés akadályoztatását, és javítani kell a tájékoztatáson.
Az M0-s autópálya Csepeli úti lejáratánál körforgalom épül. A kivitelezés során, előre nem láthatóan egy vízvezeték cseréje vált szükségessé. Emiatt ezen a részen a következő négy-öt hétben nem lehet az M0-s autópálya Győr felé haladó oldalára ráhajtani. Fontos információ azonban, hogy a Csepeli útról továbbra is le lehet hajtani az M0-s autópálya Szeged felé vezető oldalára. A Csepeli útról érhető el emellett a legjobban Szigetszentmiklós és a Csepel-sziget több más települése is. A II. Rákóczi Ferenc út viszont túlterhelt: akiknek nem Győr irányában vezet az útjuk, a következő négy-öt héten jobb, ha elkerülik! A rendőrség az önkormányzatok kérésére várhatóan tevékeny részt vesz majd az M0-s autópálya szigethalmi felhatójánál a forgalomterelésben. A Csepeli úti körforgalomban négy-öt hét múlva ideiglenes megoldással lesz elérhető az M0-s autópálya Győr felé haladó oldala, a végleges átadás pedig októberre várható. Ezzel a legsúlyosabb és állandó jellegű torlódások megszűnnek.
Az M0-s autópályán előreláthatóan 2020 nyaráig tartanak a további, halaszthatatlan felújítási munkák. Az útpályaszerkezet ugyanis olyan rossz állapotban van, hogy kisebb forgalomkorlátozások emellett is bármikor előfordulhatnak. Ezért a Csepel-sziget déli részén élőknek ideiglenesen érdemesebb a Taksony vezér hídon keresztül Budapestre közlekedniük. Az érintett önkormányzatok emellett kérték az illetékes közlekedési szerveket, hogy javasolják a teherforgalomban is az M0-s dél-pesti szakaszának elkerülését.
A csepeli önkormányzat a további közlekedési dugók elkerülése érdekében 2019-re halasztja a Popieluszko utca felújítását, amely fél pályás lezárással jár. Halasztásra kerül továbbá a Táncsics Mihály utcában tervezett szeptemberi gázvezeték rekonstrukció is. A polgármester levélben jelezte a munkálatokat kezdeményező közüzemi cég részére, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a kiadott engedély elhalasztása mellett született döntés, nem járul hozzá az út felbontásához.
Csepel önkormányzata a kialakult helyzet miatt a kötött pályás közlekedés igénybevételét javasolja a lakosság részére. Egyúttal Borbély Lénárd Csepel polgármestere kezdeményezte a HÉV járatsűrítését a kritikus időszakban.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.