BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület - Kőbánya Önkormányzata
2018. szeptember 13., csütörtök 10:32

Országos viszonylatban is egyedülálló megállapodást kötött Kőbányával a Bosch
Képzési központ létesítése, kőbányai vállalkozások segítése, öt év alatt 1,25 millió eurós településfejlesztési hozzájárulás, közlekedési fejlesztések – ezt vállalta a Bosch a Kőbányai Önkormányzattal kötött településrendezési szerződésben, amelyet csütörtökön fogadtak el. A megállapodás országos viszonylatban is egyedülálló elemei az elkövetkező öt évben nagy hatással lesznek Kőbánya fejlődésére.

 

A Kőbányai Önkormányzat és a Robert Bosch Kft. településrendezési szerződést kötött annak kapcsán, hogy a beruházó az önvezető autókkal és az elektromos mobilitással kapcsolatos kutató-fejlesztő központot épít Bosch Campus2 néven – az alapkövet júliusban tették le. A 2020 végére, két ütemben mintegy 90 ezer négyzetméteren megvalósuló beruházás során szoftverfejlesztő irodák és laboratóriumok, kiszolgáló területek, valamint egy parkolóház és egy városi közlekedési szimulációkra alkalmas precíziós tesztpálya létesül. A tervek szerint a meglévő Bosch Campust gyalogos híd köti majd össze az újonnan épülő komplexummal.

 

Az építkezés kapcsán a Bosch két, összesen mintegy 2 ezer négyzetméter ingatlant vásárol meg 21 millió forintért a kerülettől, valamint 118 millió forint településfejlesztési hozzájárulást fizet a telekrendezésekkel összefüggő feladatok végrehajtására (épületek lebontása, törmelék elszállítása, stb.). A beruházó több közlekedési fejlesztést is vállal a környéken: a Gyömrői út és a Vasgyár utca kereszteződését jelzőlámpás csomóponttá építik át, a Sibrik Miklós úttól kiépítik a Vaspálya utca új, elhúzott nyomvonalát, valamint felújítják a Vaspálya utca meglévő szakaszait.

 

Az önkormányzattal kötött megállapodás részeként a Bosch öt éven keresztül évi 250 ezer eurós településfejlesztési hozzájárulást fizet Kőbányának. Ennek felhasználásáról, azaz a támogatásra érdemes célokról, illetve projektekről (óvodák, iskolák, közösségi helyek fejlesztése, táborozások és továbbképzések finanszírozása, infrastruktúrafejlesztés stb.) a beruházó és az önkormányzat közösen tesz javaslatot a képviselő-testületnek.

 

A felek a lehető legrövidebb időn belül létrehoznak egy Bosch Innovációs és Képzési Központ, amelyet a beruházó a saját költségén üzemeltet majd az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott ingatlanban. Ez nemcsak egy minden korosztály számára látogatható, élmény- és tudásközpontú, virtuális „játszóház” lesz, hanem kutatás-fejlesztési központ és képzési színtér is egyetemek, oktatási intézmények és start-up cégek számára.

 

A Bosch a kőbányai vállalkozók versenyképességének javítása és az ipar 4.0 trendjeihez való csatlakozás érdekében a 2023-ig minden évben egy szakmai műhelyt és egy konferenciát rendez helyi ipari vállalkozások számára a Bosch termékeinek, valamint a jelenlegi és jövőbeli iparági trendek, szakmai kihívások és projektek megvalósítási lehetőségeinek bemutatására. Évente kétszer oktatást szervez vállalkozások, illetve oktatási intézmények számára az autóipari beszállítói piacra való belépés és bennmaradás lehetőségeiről és feltételeiről. A Bosch vállalta a Kőbányai Önkormányzat ipar 4.0 rövid- és középtávú stratégiája szakmai tervezetének az elkészítését és évenkénti frissítését is.

 

„A megállapodás országos viszonylatban is egyedülálló elemei az elkövetkező öt évben nagy hatással lesznek Kőbánya fejlődésére” – jelentette ki a megállapodásról a kerület polgármestere. D. Kovács Róbert Antal szerint a Robert Bosch Kft. és Kőbánya példaértékű együttműködése garanciát nyújthat arra, hogy a világcég jelentős beruházása a kerület modernizációjához is hozzájáruljon.

1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.