BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. március 28., csütörtök 14:24

Kutyás strand a Szigeten? – Óbudán további egyeztetést kezdeményez a polgármester a kutyatartókkal
Bús Balázs polgármester további egyeztetést javasol a kerületi kutyás közösségekkel a következő hónapokban a kutyasétáltatás szabályairól, a póráz nélküli kutyafuttatásra alkalmas területekről, továbbá egy kutyás strand létrehozásának lehetőségét is megvizsgáltatja a polgármester. A közösségi együttélés szabályainak állattartással összefüggő rendelkezéseit mindezekért hatályon kívül helyezi az önkormányzat.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a 2018. decemberében elfogadott, a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelete határozza meg többek között a kutyasétáltatás szabályait a kerületben. A rendelet elfogadását több hónapos közösségi tervezés előzte meg, melynek során a lakosság, a helyi civil szervezetek, intézmények is elmondhatták a véleményüket a szabályozás tartalmáról. Az új jogszabály hatályba lépését követően azonban számos további észrevétel, javaslat érkezett, elsősorban a közterületi kutyasétáltatás szabályozásával kapcsolatban az önkormányzathoz.
Bús Balázs polgármester ezért, a kerületi kutyás közösségek kérésének eleget téve a rendelet kutyasétáltatásra vonatkozó részének hatályon kívül helyezését javasolta annak érdekében, hogy további egyeztetések induljanak a következő hónapokban a kutyatartókkal.          
Az elmúlt hetekben számos támogatható javaslatot fogalmaztak meg a kerületi kutyás közösségek a rendeletben szabályozott kérdésekben. A póráz nélküli sétáltatás engedélyezése nagy arányban merült fel az észrevételekben. Konkrét kérésként jelent meg a kutyatartók részéről a Pünkösdfürdői gát melletti árterületen egy nagyobb területű, póráz nélküli kutyafuttatásra alkalmas terület kijelölése, amely kielégítené a nagyobb testű kutyák mozgásigényét is. Bús Balázs polgármester támogatja ezt a javaslatot, tekintettel arra, hogy a gát melletti zöldterületen a futók, kutyások, kisgyermekkel sétálók korábban sem zavarták egymást.
A póráz nélküli kutyasétáltatás kérdése az Óbudai-sziget zöldterületein is hangsúlyos kérdés. A pontos terület kijelölése a következő hónapok egyeztetéseinek témája lesz majd az érintettek bevonásával.
Még az egyeztetések előtt, de a látható igények miatt Bús Balázs polgármester a sziget északi részén egy kutyás strand kialakításának lehetőségét is megvizsgáltatja az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft-vel. Amennyiben a jogszabályi feltételek lehetővé teszik, a strand megvalósíthatóságáról koncepciót is készítenek a szakemberek.
A képviselő-testület mai ülésén elfogadta a polgármester előterjesztését a fenti javaslatokkal, és hatályon kívül helyezte a rendelet kutyasétáltatásra vonatkozó szabályait. (A helyi szintű jogszabályváltozás ellenére a magasabb szintű jogszabályi rendelkezések természetesen továbbra is irányadóak.)
A következő egy évben Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének bevonásával a kerületben élő kutyás közösségekkel, civil szervezetekkel konzultáció indul a közösségi együttélés szabályainak vonatkozó kérdései újragondolása céljából. Az új szabályok elfogadásának határideje 2020. április 30.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.