BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. május 22., szerda 14:35

Mi támogat és mit nem az óbudai Önkormányzat a Hajógyári-sziget kapcsán
Tegnap az MSZP - Párbeszéd Brüsszelbe készülő európai parlamenti képviselőjelöltjei, Jávor Benedek és Szabó Tímea sajtótájékoztatót tartottak a Hajógyári-szigettel kapcsolatban, ahol Cseh Tamás szavaival szólva,  „valóság nagybátyánk” elköszönt. Önkormányzatunkat a Hajógyári-szigettel kapcsolatban többen is megkeresték, illetve olyan hírek keltek szárnyra, amelyek miatt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata fontosnak tartja leszögezni a témával kapcsolatos álláspontját.

•          A III. kerületi önkormányzat nem támogat a szigeten semmilyen lakófunkciót, erre a jelenlegi szabályozás sem ad lehetőséget.
•          A III. kerületi önkormányzat nem támogatja lakóhajók elhelyezését sem a Hajógyári-szigeti Duna-ágban, sem a sziget öblében.
•          A III. kerületi önkormányzat nem támogat semmilyen kaszinó elképzelést a Hajógyári-szigeten.
•          A III. kerületi önkormányzat nem támogatja azt az állítólagos baloldali elképzelést se, amelyik migránstáborokat tart elképzelhetőnek a Hajógyári-szigeten.
  
•          A kerületi önkormányzat támogatja az Óbudai-szigeten gyakorta vendégeskedő kutyás közösségeket és velük együttműködve kívánja azt fejleszteni.
•          A kerületi önkormányzat a sziget északi részében támogatja egy kutyabarát fürdőhely megvalósítását.
•          A kerületi önkormányzat támogatja a főváros sportfejlesztését, mely szerint a Hajógyári-szigeten családi sportparkot kíván létrehozni, és amelyhez kapcsolódva a III. kerületi önkormányzat pályázatot nyújt be egy gördeszkapark megvalósítására az Országos Görpark Program keretében.
•          A kerületi önkormányzat támogatja azt a kormányzati elképzelést, mely a Hadriánus palota feltárását és bemutatását szolgálja.
•          A kerületi önkormányzat támogat minden olyan elképzelést, mely az ipari területek, így az egykori Hajógyár megújulását és fejlesztését szolgálja, van erre jó példa Óbudán a Graphisoft parkban.
 
Az önkormányzat fontosnak tartja a szigettel kapcsolatos tényeket is összegezni, mely szerint:
-        2006-ban a szocialista Gyurcsány-kormány eladta a Hajógyári-sziget déli részét befektetőknek kaszinó építés céljából.
-        2014-ben az Orbán kormány visszavásárolta a Magyar Állam javára.
-        2016-ban kinevezték dr.Visy Zsolt régészprofesszort, a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért is felelős miniszteri biztosává, hogy készítse el a Hajógyári-sziget fejlesztési projektjét, amely a Hadrianus palota feltárását is magában foglalná. 2018-tól pedig már az UNESCO Világörökség Bizottságában Magyarország képviseletéért is felelős miniszteri biztosaként végzi munkáját a területen.
 
Nem vagyunk nyugodtak, amikor bevándorláspárti politikusok a Hajógyári-szigettel foglalkoznak, mert tudjuk, ha 2015-ben nem Orbán Viktor kormánya irányítja az országot, akkor ma a Hajógyári-szigeten menekülttábor lenne. Az óbudaiak ebből nem kérnek!
 
Érdemes az elmúlt 10 év intervallumában a közbiztonsági adatok tükrében is megvizsgálni az óbudaiak helyzetét:
Míg 2011-ben 7416 bűncselekmény történt Óbuda-Békásmegyeren, 2018-ban csak 2860. A személygépkocsik lopása terén 2012-ben még 492-t loptak el, tavaly már csak 41-et. Budapest kerületei viszonylatában elmondható, hogy Óbuda az egyike a legbiztonságosabb kerületeknek. Nem szeretnénk, ha ez a javuló tendencia megváltozna, és ellenkező irányt venne a brüsszeli migránspárti elveket valló politikusok hatására.
 
Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta: „A biztonságunk a legfontosabb! Amíg én vagyok a kerület polgármestere, addig sem Óbudán, sem pedig a Hajógyári-szigeten nem lesz menekülttábor - szögezte le!”
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.