BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2019. június 3., hétfő 10:21

Klímatudatosság erősítése Újpesten – Szemléletformáló workshop Újpest civil szervezetei számára
Az Újpesti Önkormányzat 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg a Klímatudatosság erősítése Újpesten - KEHOP-1.2.1-18-2018-00010 pályázati projektet, amelynek keretében elkészítik Újpest Klímastratégiáját, valamint kialakításra kerülnek a klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás- és szemléletformálás társadalmi feltételeiei. A program 2019. áprilistól 2020. május végéig tart, amely idő alatt elkészül az az átfogó és ágazat-specifikus, koncentrált elemzéseket tartalmazó dokumentum, amelyben jól beazonosíthatók lesznek a kerületben megjelenő, éghajlatváltozással összefüggő problémák és kihívások. Ezzel egyidőben szemléletformáló akciók keretében megvalósul a kerület lakosságának széleskörű tájékoztatása és a témában való jártasságának elmélyítése.

Harmadik és egyben utolsó klímaváltozással kapcsolatos workshop rendezvényét tartotta Újpest Önkormányzata az Újpesti Ifjúsági Házban 2019. május 30-án. A rendezvényre a kerület civil szervezeteit, azon belül is a környezetvédelemmel, egszséges életmódra neveléssel, városszépítéssel és a fenntartható környezetért dolgozó szervezeteket invitálták a szervezők. Szintén meghívást kaptak az Önkormányzat azon munkatársai, akik a napi munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a klímaváltozással összefüggő témákkal.
A workshop-ot dr. Mika János klímakutató professzor, az Eszterházy Károly Egyetem tanárának előadása nyitotta, amelyből a résztvevők áttekintő körképet kaptak Földünket és Magyarországot érintő legsúlyosabb klíma problémákról és az ezekre adható válaszokról. A klímaváltozás magyarországi hatásairól Mika János azt mondta, szárazabb lesz az éjhajlat, főleg a nyár, kevesebb lesz az esős nap, de akkor a megszokottnál több csapadék zúdul le az égből. Több lehet az aszály, és ennek ellenpontjaként veszélyes villámárvizek indulhatnak el a hegyvidékeken. Az előadó arról is beszélt, hogy a probléma megoldására fontos kutatások indultak, így például annak vizsgálatára, hogyan növelhető a Föld szén-dioxid-felvevő képessége. Az üvegházhatású gáz megkötésére a tengeri és szárazföldi élővilág is serkenthető, illetve nagyobb számban lehet a célnak megfelelő növényeket ültetni. A professzor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a problémák globális megoldásán túl törekedni kell a lakosság és az egyének ézékenyítésére a klímaváltozás kapcsán, hiszen csak akkor érhető el tartós eredmény, ha a nemzetközi megállapodásokon túl az egyes emberek is változtatnak a mindennapjaik rutinján és döntéseik során alkalmazzák a klímatudatos magatartást.
A workshop második felében a klímastratégiát készítő szakmai csapat tagjai egy minden részletre kiterjedő klímabarométer kitöltését végezték el a résztvevők közreműködésével.
A projekt célja a Klímatudatosság erősítése Újpesten, igazodva az országos szintű Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához, valamint Budapest Klímastratégiájához annak érdekében, hogy lefektesse azokat az irányvonalakat és célokat, amelyek megvalósításával az éghajlatváltozás káros hatásai hosszútávon megelőzhetőek lesznek. Ezen célokat egyrészt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, másrészt a szén-dioxid elnyelő kapacitások növelésével, valamint az Újpesten élők környezet- és klímatudatos szemléletének javításával érhetjük el.




2 csatolt kép Civil szervezetek 1Civil szervezetek 2
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.