KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. június 17., hétfő 18:46

Lerakták a Kaposvári Naperőmű alapkövét
– Közép-Európa legnagyobb naperőműve épül meg Kaposváron – emelte ki Szita Károly polgármester az ünnepélyes alapkőletételen. A több mint kétszáz hektáron megépülő, mintegy 100 megawatt teljesítményű erőmű decemberre fog elkészülni, a beruházás értéke 32 milliárd forint.

– Több mint egy évtizede határoztuk el, hogy zöld várost építünk. Magunk szeretnénk kielégíteni az energiaigényünket, hogy ezzel is csökkentsük a monopóliumoktól való függőségünket. A célunk az, hogy 2030-ra a megújuló energiák felhasználásával a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el, és növeljük a környezetbarát és olcsó energiák használatát. Éppen ezért energiahatékonysági beruházások keretében szigeteltük az intézményeinket, alternatív fűtési és hűtési rendszereket, napkollektorokat, hőszivattyúkat, fotovoltaikus erőműveket hoztunk létre. Répaszeletből előállított biogázt használunk fűtésként a fürdőnknél, sűrített földgázzal járnak a buszaink, bővítettük a távfűtési-rendszerünket, így mostanra már a kórházunk, az iskoláink, a sportcsarnokunk és a színházunk is távfűtött lett. A távhő melegét biomasszából fogjuk előállítani, a hulladékot feldolgozzuk és abból is energiát nyerünk ki. Továbbá az új szennyvíztelepünkön a szennyvíziszapból biogázt fogunk készíteni, és abból üzemeltetjük majd az új telepet – mondta el a polgármester, aki hozzátette, hogy Kaposvár az ország legolcsóbb közszolgáltatást nyújtó városa.
– Hamarosan létrejön egy olyan telep, amely tiszta forrásból képes kielégíteni egy ötvenezres város teljes energiaigényét. Nagy ünnep ez a kaposváriak számára és megtisztelő, hogy a kínai befektető és a magyar állam is városunkat találta a legalkalmasabbnak arra, hogy ezt a beruházást közösen megvalósítsuk. Egy ekkora projektet csak ott érdemes megépíteni, ahol a napsütötte órák száma magas, de fontos az is, hogy egy olyan városba, egy olyan közegbe kerüljön a létesítmény, ahol a környezetvédelem iránt elkötelezett emberek élnek, és ahol folyamatosan azon dolgozunk közösen a kaposváriakkal, hogy élhetőbb jövőt építsünk. Olyan programoknak álltunk az élére, amelyek egyaránt szolgálják a klímavédelmet, a minőségi szolgáltatásokat és a megfizethető árakat – jegyezte meg Szita Károly, aki megköszönte a magyar kormánynak a partnerséget és a támogatást, a beruházóknak pedig a bizalmat. Hozzátette: reméli, hogy további közös projekteket valósítanak majd meg a jövőben!
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eseményen elmondta a most épülő naperőműpark támogatja Magyarország klímapolitikai céljait, szeretnék elérni, hogy 2050-re a felhasznált energiát karbonsemlegesen tudják előállítani. A miniszter megjegyezte: a napelempark nagyban hozzájárul az ország energiabiztonságához. Jelenleg Magyarországon 700 megawatt energiát állítanak elő megújuló forrásokból, 2022-re ez már 2700 megawatt, míg 2030-ra 7000 megawatt lehet – tette hozzá a miniszter.
Ruan Guang, a beruházó kínai állami cég elnöke kiemelte, hogy amennyire lehetséges, magyar cégeket foglalkoztatnak a kivitelezés során. Elmondása szerint a Kaposvári Naperőmű 130 millió kilowatt energiát termel majd meg, amelyet ha szénnel állítanának elő, akkor az 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásával, és számos további környezetkárosító hatással járna.  
Liu Bo, a kínai nagykövetség kereskedelmi attaséja az egyre jobb kínai-magyar kapocslatokat emelte ki az alapkőletételen.
A China National Machinery Import & Export Corporation (CMC), mint beruházó Kaposvár határában építi meg a naperőművet, a 61-es főút mellett. Szita Károly, Palkovics László, Ruan Guang és Liu Po mellett az alapkő lerakásában részt vett Lu Yimin, a Genertec vezérigazgatója és Borhi Zsombor alpolgármester is, aki nagy szerepet játszott abban, hogy a naperőmű Kaposváron épüljön meg.
A CMC kaposvári fejlesztését is magába foglaló, április végén, Kínában kötött együttműködési megállapodás alapján a cég további energetikai és az energia tárolásával, valamint kutatással kapcsolatos beruházásokat is tervez Magyarországon. A vállalat azt tervezi, hogy hazánkban hozza létre regionális központját, ahonnan 16 európai országba irányuló fejlesztéseinek előkészületeit koordinálja majd.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.