BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2019. június 27., csütörtök 10:46

Budafok-Tétény Önkormányzata június 20-i ülésén döntött a részvételi költségvetés bevezetéséről
Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata június 20-i ülésén döntött a részvételi költségvetés bevezetéséről
A kerület három városrésze – Budafok, Budatétény és Nagytétény – lakossága 100-100 millió forint elköltésére tehet javaslatot

 


 

A részvételi költségvetés a képviseleti demokráciát a közvetlen demokrácia eszközeivel kiegészítő eszköz. Alkalmas a lakosság közélet iránti érdeklődésének a felkeltésére, az önkormányzat és a lakosság közötti párbeszéd erősítésére, a lakosság igényeinek minél jobb kiszolgálását lehetővé tevő költségvetési döntések meghozatalára.

A részvételi költségvetés lehetőséget biztosít a helyi lakosok számára, hogy a település éves költségvetésének egy meghatározott részére javaslatot tegyenek. Így megvalósulhatnak olyan projektek, melyek nagyobb anyagi ráfordítást ugyan nem feltétlenül igényelnek, viszont a település lakói számára jelentős életminőségbeli javulást hoznak. Emellett az ajánlásoknak köszönhetően a város vezetése közvetlen visszajelzést kap a városlakók prioritásairól, melyek mentén értékelheti saját célkitűzéseit is. Hosszú távon az állampolgárok tudatosabbá válnak, az önkormányzat reputációja pedig emelkedik. Mind a lakók közötti, mind a lakók és az önkormányzat közötti kommunikáció gazdagodik.

 

Karsay Ferenc polgármester kiemelte a testületi ülésen, hogy az ellenzék is teljes szívvel támogathatja ezt a kezdeményezést, mert a demokrácia kiterjesztését szolgálja. A képviselők rendszeres tájékoztatást fognak kapni a projekt állásáról, a költségek felosztásáról.

 


 

A részvételi költségvetés intézménye 30 éve ismert, megvalósítására számos nemzetközi példa létezik (a brazíliai Porto Allegro volt az első, azóta többek között Argentínában, az USÁ-ban, Nagy-Britanniában, Portugáliában, Indiában, Dél-Koreában, Kanadában és Izlandon vezették be egyes településeken). Magyarországon egyedül Kispest önkormányzata próbálkozott vele, alacsony költségvetési kerettel.

 

Önkormányzatunk ezzel Magyarországon nagyságrendjében eddig egyedülálló kísérletbe vág bele, folytatva azt a hagyományt, hogy a legkorszerűbb közösségi elveken alapuló tervezést és szolgáltatásfejlesztést igényli és használja.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.