NAGYKÁLLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 18., csütörtök 14:42

Nagykállóban minden eddiginél gazdagabb a kínálat
A Nyírség szívében, Nagykálló-Harangodon néhány nap múlva kezdődik az ország legnagyobb nomád, hagyományőrző, összművészeti rendezvénye, a 35. Téka Népművészeti Tábor, amely 2019. július 20-28. között várja színes forgatagával az érdeklődőket.  

 

Több mint három évtizeddel ezelőtt eresztett gyökeret a Téka Népművészeti Tábor a nyírségi tájon, a Harangodon, ott, ahová „nem tört be a civilizáció, ahová a városi fiatalság elmenekülhetett a nagyvárosok zaja elől.” Az évek során aztán az igények változtak, s különböző kiszolgáló épületekkel, szolgáltatásokkal gazdagodott a Harangod. Formálódott a tábor is. De valami állandó maradt. A Téka tábor megálmodóinak, megszervezőinek célja állandósult, mégpedig az, hogy a foglalkozásvezetők segítségével terjesszék a magyar népi kultúrát, mind zeneileg, mind kézművesség terén, népszerűsítsék a táncház mozgalmat.
Úgy tűnik a kitűzött célt sikerült elérni, hiszen az egyhetes rendezvényre a hazai közönség mellett Európa több országából, illetve az Egyesült Államokból is érkeznek táborozók. Az összművészeti fesztivál ideje alatt a résztvevők kipróbálhatják - többek között - az agyagozást, beregi keresztszemes hímzést, bőrművességet, fafaragás, nemezelést, kovácsmesterséget, kosárkötést, szövést stb., de lehetőség van ének- és citeraoktatásra. A táncos lábúak a 35. Téka Népművészeti Táborban haranglábi román, marossárpataki és Vág-Garam közi táncokat tanulhatnak a szakma kiválóságaitól, délelőtt és délután (10.30 és 15 órától), amit a hajnalig tartó táncházban tovább gyakorolhatnak. De a szervezők gondoltak a gyerekekre is, nekik naponta 9 órától gyermek tánctanítást, 9.30-tól pedig aprók játéka néven tartanak foglalkozásokat. A talp alá valót idén a Bakator Zenekar, a Bürkös Zenekar és Zöldsátor Zenekar biztosítja. 
A jubileumi év kapcsán minden eddiginél gazdagabb, több kísérőprogram is színesíti a rendezvényt, így koncertet ad a Vizeli Trió és Paár Julianna, bemutatkoznak a Fölszállott a páva című műsor népszerű szereplői, a Paramisi Társulat tagjai, Lányi György népzenész (TÉKA Zenekar) könyvbemutatót tart, illetve július 24-én (szerdán) 21 órától a Csík Zenekar lép fel Nagykálló-Harangodon a táborlakók és az érdeklődő közönség előtt.
A táborban idén is lehetőség van napi- és hetijegy váltására. Napközis jelleggel gyermekfelügyeletet biztosítanak 8-18.30 óra között 5-14 éves korig. 
A táborról további információt: a 42/563-067-es vagy a 30/257-7065-ös telefonszámon, a oldalán kaphatnak, személyesen pedig a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. irodájában (Jókai M. út 34. alatt).

 


1 csatolt kép image067
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.