BORDÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 24., szerda 08:45

2019-ben is folytatódik a Járdaépítési Program Bordányban
Július 11-én döntött a képviselő-testület a Közösségi Járdaépítési Program folytatásáról, egyúttal a 2019. évi keret és pályázat meghirdetéséről. Bordány Nagyközség Önkormányzata 2016. őszén hirdette meg először ezt a közösségi projektet, hiszen a település vezetése együttműködve a lakossággal évek óta kiemelt figyelmet fordít a megfelelő, rendezett településkép fenntartására, fejlesztésére. A rendezett ingatlanok, tiszta közterületek hosszú évek óta fontos ismérvei nagyközségünknek. Számos közösségi és lakossági program szolgálja ezek megvalósulását, így például a 2012-ben életre hívott fásítási program is, melynek eredményeként ez idáig közel kettőezer-kétszáz fa kiültetésére, telepítésére került sor. A fák ültetése az mellett, hogy javítja a településképet fontos szerepet játszik a por- és zajcsökkentésben is. Az aktuális kezdeményezés a belterületi ingatlanok előtti járdaépítéseket szeretné ösztönözni oly módon, hogy az önkormányzat a kivitelezéshez szükséges sódert és cementet biztosítja a kivitelezéshez, a lakosság pedig munkájával járul hozzá a fejlesztéshez. A program az mellett, hogy járdák épülnek, fontos közösségi szereppel is bír, hiszen a szomszédok, kisebb lakóközösségek összefogásával megvalósuló fejlesztés során tovább erősödhet a bordányi lakosság közösségi szemlélete is.
Az önkormányzat az elmúlt időszakhoz hasonlóan ismét 1 millió forintot különített el a programra, az idei évre elkülönített keretre már be is lehet nyújtani a pályázatokat, kérelmeket. A támogatás a járda megépítéséhez szükséges építőanyag biztosításával történik. 1 m2 járda építéséhez 25 kg cementet és 0,15 m3 sódert biztosít az önkormányzat. A járdát Bordány Nagyközség közigazgatási területén lévő ingatlannal határos közterületen kell megépíteni. A járdát minimum 1,2 m szélességű, „babakocsi barát” járdaként kell megépíteni – szélesebb járda építhető, de az feletti járdarészhez térítés nem adható -, beton járda esetén legalább 8 cm beton, 10 cm homokos kavicságy szerkezeti kialakítással. A benyújtott kérelmeknél egyrészt előnyt jelent, ha az újonnan építendő járda építése a lakók, szomszédok együttműködése kapcsán minél nagyobb összefüggő területen valósul meg.  Az év végére, a program eredményeként közel egy kilométer hosszú új járda készülhet el a településen.
A részletes felhívás már elérhető a  weboldalon, a pályázatok benyújtási határideje 2019. augusztus 10. (szombat). A beérkezett kérelmekről ezt követően dönt a testület, a járdát az időjárási körülményeket figyelembe vétele mellett 2019. október 15. kell majd elkészíteni.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.