BALATONFŰZFŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 26., péntek 14:02

Megújult a balatonfűzfői Művelődési Központ
Sajtóközlemény
Megújult a balatonfűzfői Művelődési Központ
2019/07/25
Balatonfűzfő Város Önkormányzata 2017. augusztus 15-én támogatási kérelmet nyújtott be a balatonfűzfői Vágfalvi Ottó Művelődési Központ energetikai korszerűsítésére, amelynek eredményeként 136.866.714 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című, TOP-3.2.1-16 kódszámú pályázatán. A támogatási szerződés 2018. május 4-én lépett hatályba.
A kivitelezési munkálatok 2019. február 25-én kezdődtek meg. A beruházás műszaki átadás-átvételének időpontja 2019. július 25.
A projekt keretében a Balatonfűzfő Város Önkormányzatának tulajdonában lévő Vágfalvi Ottó Művelődési Központ (8184 Balatonfűzfő, Bugyogóforrás utca 12. hrsz: 1495/129/A/1), és Pokol Club Presszó (8184 Balatonfűzfő, Bugyogóforrás utca 12. hrsz: 1495/129/A/4) energetikai korszerűsítése valósult meg. A Pokol Club Presszó azért került korszerűsítésre, mivel a Művelődési Központ épületében található, azzal egy fűtési körön van, tehát energetikai szempontból egy egységként kellett kezelni.
A projekt célja az épület hőtechnikai adottságainak javítása volt (külső határoló szerkezetek hőszigetelése: homlokzati és lapostető szigetelése, külső nyílászárók cseréje, fűtésszabályozás és légtechnika korszerűsítése, napelemes rendszer telepítése), hogy csökkenjenek a jelenlegi magas üzemeltetési költségek és a károsanyag kibocsátás.
A beruházás keretében megvalósultak az alábbi tevékenységek:
-              Külső oldali szigetelés:
A projekt keretében az épület külső homlokzati fala 16 cm-es Grafitpor adalékos EPS homlokzati hőszigetelést kapott, valamint 12 cm-es formahabosított lábazati hőszigetelést és 20 cm grafitos EPS lapostető hőszigetelést.
-              Külső nyílászárók cseréje:
A meglévő korszerűtlen egyesített szárnyú fa nyílászárók cseréje megtörtént korszerű, jó légzárású műanyag nyílászárókra. A déli és nyugati oldalon egyes ablakok árnyékolása történt meg a nyári túlmelegedés elleni védelem érdekében.
-              Napelemes rendszer telepítése.
-              Fűtésszabályozás korszerűsítése.
-              Légtechnika korszerűsítése.
-              Infokommunikációs akadálymentesítés.
Az épület energetikai besorolása DD (Korszerűt megközelítő) volt, a beruházás megvalósulásával az épület energetikai besorolása BB (Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) lett.
A projekt megvalósítása révén az épület hőtechnikai tulajdonságai javultak, csökkent a fajlagos hőveszteség, kevesebb lett az épület fűtési energiafogyasztása. A kevesebb fogyasztás kevesebb energiafelhasználást jelent, ami kevesebb üzemeltetési költséggel jár és csökken a károsanyag kibocsátás is. A napelemes rendszer telepítésével tovább csökken a fosszilis energiafelhasználás.
A projektről bővebb információt a www.balatonfuzfo.hu Önkormányzat/Projektek oldalon olvashatnak.
További információ kérhető:
Nóti Attila
városfejlesztési referens
Telefon: +36-88-596-921
Mobil: +36-20-478-3889
E-mail: noti.attila@balatonfuzfo.hu

1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.