BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2019. augusztus 15., csütörtök 16:49

Egy hónapja működik a parkolásüzemeltetés új rendszere Zuglóban
Karácsony Gergely polgármester költségcsökkentő javaslatának heves politikai támadása ellenére is felállt és a korábbinál olcsóbban működik Zugló új, önkormányzati üzemeltetésű parkolási rendszere. Az új rendszer az előzetes számítások szerint az első hónapban napi 1 millió forint nyereséggel zárt. 

A zuglói önkormányzat idén nyár elején értékelte a 2017-ben bevezetett fizetőparkolás tapasztalatait, és úgy döntött, hogy 2019. július 10-től saját kézbe veszi, és új rendszerben működteti a parkolás üzemeltetését. Az újfajta működtetésre azt követően nyílt mód, hogy a SIS Parking Kft.-vel kötött kétéves üzemeltetési szerződést a polgármester nem kívánta meghosszabbítani. A képviselő-testületi felhatalmazás birtokában az önkormányzat felállította azt a személyi és technikai hátteret, amely a feladatellátást maradéktalanul biztosítja. A parkolóőri feladatokat önkormányzati alkalmazottak végzik a korábbinál hatékonyabban. Mindaddig, amíg az önkormányzat saját informatika háttere feláll, a hivatal átmeneti időszakra a korábbi szolgáltatóval kötött szerződést, melynek dokumentumai a kormányközeli médiumok állításaival ellentétben nem titkosak, nyilvánosan elérhetők.

A július 10. óta eltelt egy hónap eddig feldolgozott adatai azt mutatják – összehasonlítva a számokat az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal —, hogy a rendszer a korábbinál olcsóbban és hatékonyabban működik. A bevételek az elmúlt év hasonló időszakához képest 20%-kal növekedtek, az üzemeltetési költségek pedig felére csökkentek. 
A költségcsökkentő intézkedéseket – melyeket Karácsony Gergely polgármester háromszor terjesztett a képviselők elé - a zuglói képviselő-testület kormánypárti tagjai egyszer sem támogatták. A polgármester először 2019. április 18-án nyújtotta be a testület elé javaslatát, ám a képviselők a napirendet sem szavazták meg, a következő ülésen, 2019. április 29-i ülésen pedig a testület leszavazta a költségcsökkentési javaslatot. Karácsony Gergely javaslatára a testület végül 2019. május 13-án döntött arról a Fidesz támogatása nélkül, hogy az önkormányzat 2019. július 10-től átveszi a korábbi üzemeltetőtől a feladatot, és saját maga végzi el azt.

Az új parkolás-üzemeltetési rendszer egy hónapos kedvező gazdaságossági adatai most lehetőséget adnak arra, hogy az önkormányzat tovább dolgozzon a zuglóiaknak nyújtandó újabb kedvezmények bevezetésén. Az erről szóló - a törvényességi kritériumoknak és a költségvetési egyensúly garantálásának is megfelelő - előterjesztést Karácsony Gergely a képviselő-testületnek be fogja nyújtani.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.