GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2019. szeptember 5., csütörtök 09:33

Új bölcsődét építettek Veszprémvarsányban
Veszprémvarsány Község Önkormányzata, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával sikeresen valósította meg pályatát a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.4.1-15 „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” elnevezésű pályázati konstrukció keretében.

A projekt átfogó célja a TOP célkitűzésekkel és a TOP-1.4.1-15 pályázati felhívásban foglaltakkal összhangban a foglalkoztatási helyzet javítása a kisgyermekes szülők munkaerő-piaci részvételének támogatásával, a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítése, valamint a családok segítése a gyermekellátási szolgáltatások fejlesztése által.

A kor igényeinek megfelelő új bölcsőde egy csoportszobával (12 fő), játékudvar kialakításával valósult meg, amely féléves kortól biztosítja a kisgyermek napközbeni ellátását. A beruházásra nagy szükség volt a településen, hiszen a bölcsődés korú gyermekek nappali ellátására eddig nem volt megoldott.
A fejlesztés eredményeként egy teljes körűen akadálymentesített épület került megépítésre, melynek megközelítése és használata nemcsak a mozgásukban korlátozott, hanem a látás-, hallássérült és értelmi fogyatékos személyek számára is önállóan elérhető.

A projekt keretében beszerzésre kerültek a bölcsődei nevelés-gondozás szakmai szabályaiban, a módszertani levélben meghatározott eszközök is. Az új bútorok, berendezési tárgyak, készségfejlesztő játékok, szemléltető eszközök, udvari bútorok a kisgyermekek több alapvető életkori sajátosságainak, képességeinek fejlesztéséhez járulnak hozzá. Ilyen például a percepciófejlesztés, verbális fejlesztés; logikai gondolkodás-, finommotorika-, érzékelés fejlesztése és a zenei nevelés stb. Az udvari játékok, tornaeszközök segítségével ösztönözni lehet a gyermekek testi fejlődését, mozgáskultúráját, szenzomotoros koordinációját, és az egészséges életmódra nevelésben is nagy szerepet játsszanak.

A projekt további célja a helyi foglalkoztatás növelése volt, 3 új munkahely létesítésével. Az intézményben két fő kisgyermeknevelő, illetve az ő munkájukat segítő egy fő dajka foglalkoztatását alakították ki. A nevelők számára a szakmai fejlődés lehetőségét az önkormányzat biztosítja.

A projekt a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg; a konzorciumi partner a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal volt. A beruházás teljes költsége 103.099.290 Ft, amelyből 75.998.813 Ft a támogatás összege.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.