VECSÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. szeptember 6., péntek 16:17

Átadták az új Alapellátási Központot és Mentőállomást Vecsésen
Vecsésen épült meg az ország 255-ik és egyben legmodernebb mentőállomása. Az egy esetkocsit és egy mentőgépjárművet 24 órában üzemeltető állomás a Dózsa György úton újonnan épült alapellátási központban kap helyet. Az egészségügyi komplexumot 2019. szeptember 6-án, délelőtt 10 órakor adták át.
A vendégeket Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere köszöntötte, majd beszédet mondott Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója és Dr. Szarvas Tibor, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat igazgató-főorvosa.  
Az új egészségügyi alapellátási központ és mentőállomás hosszas előkészítő munka eredményeként jött létre. Már 2006-ban felmerült a Vecsési Mentőállomás létesítése, mivel a Ferihegyi földi Mentőállomás bezárásával a területen az Országos Mentőszolgálat ellátásában fehér folt keletkezett. Az OMSZ vállalta volna az üzemeltetést, de az állomás létesítésére nem volt forrása. 2013-ban az EU-s Mentőprojektbe sem kerülhetett bele a mentőállomás építése, mert a Központi Régiót ebből a lehetőségből kizárták.

A Kormány 2016. december 22-én döntött az új vecsési alapellátási központ és mentőállomás megépítésének támogatásáról. A város ennek megépítéséhez 400 millió forint állami támogatásban részesült.

Vecsés új intézménye minden szinten megfelel a modernkori elvárásoknak: klimatizált, hűtése-fűtése hőszivattyúval, megújuló energiával történik, a szigetelésének köszönhetően pedig zéróemissziójú épületnek számít. A zavartalan működését két óra áthidalású szünetmentes tápegység biztosítja.
A mentőállomáshoz saját gépjárműmosó is tartozik. Az ott dolgozók munkáját külön fekete-fehér (tiszta- és szennyezett ruhaváltásra kialakított) férfi-női öltöző, a tartózkodóban televízió, kerámialapos főzőlap és mosogatógép segíti. 

Az új alapellátási központ a régi gyermekorvosi- és háziorvosi rendelők, valamint a védőnői szolgálat helyére épült, melyeket 2018-ban bontottak le. Az új intézmény földszintjén több háziorvosi-, gyermekorvosi rendelő, a védőnői szolgálat, valamint a Központi ügyelet kap helyet. A betegirányítást a betegek által kezelt beteghívó rendszer teszi lehetővé, mely az ajtókat is nyitja. A várakozást könnyíti a beteg számára is elérhető WiFi rendszer, klimatizált váró, halk háttérzene lehetőség. A dolgozók kulcsok helyett mágneskártyával közlekednek. A biztonságot a riasztó és tűzjelző rendszer mellett kamerarendszer is segíti. A Központ területén 30 parkolót is kialakítottak, a zöldfelületet automata öntözőrendszer öntözi. Az emeleten az egészségügyi irattár mellett több szakrendelést is kialakítanak, s a tervek között szerepel a mammográfiai és csontsűrűségvizsgáló rendelések bevezetése is, melyek hiánypótló ellátások lesznek a térségben.

 




4 csatolt kép VecsésVecsésVecsésVecsés
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.