TATA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. szeptember 10., kedd 13:23

Megnyílt Tata Könnyűzenei Tehetséggondozó Központja
Szeptember 6-án megnyitotta kapuit Tatán a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ a Piarista Rendház épületében. Az intézmény nem csupán városunkban, hanem az egész régióban egyedülálló lehetőséget biztosít a könnyűzenei képzésre a műfaj iránt érdeklődők számára.

Tata legújabb oktatási-kulturális célokat szolgáló intézménye egy nyitott, átjárható, inkubátorként működő kreatív alkotó műhely, amely segít felfedezni a tehetségeket és támogatja az egyéni képességek fejlesztését. A tehetségközpont legfőbb célja, hogy elindítsa régiónkban az intézményesített könnyűzenei oktatást valamint a tehetséggondozást a volt Piarista Rendház Eötvös utcai szárnyának földszintjén. A központ létrehozása két Európai Uniós pályázatnak köszönhető, amelyet Tata Város Önkormányzata nyert el. Az egyik - EFOP-4.1.7-16-2017-00181 – a beruházást, a másik - EFOP-3.7.3-16-2017-00254 – a szakmai tartalmat támogatja.
A szeptember 6-i ünnepélyes megnyitón részt vett Vitályos Eszter Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, aki a helyszínen elmondta: - A  tehetséggondozó központ létrehozása sokat ígérő lépés a kormányzat céljainak megvalósításában, a kultúra, az oktatás, a fiatalok nevelésének támogatásában. A több mint 118 millió forintból megvalósult fejlesztés regionális jelentőségű, mely nagy tereivel és remek akusztikájával kiválóan alkalmas a könnyűzenei képzésre. Az államtitkár hozzátette: - Az intézménynek olyan megtartó ereje lehet, mely közös jövőnket építi, hiszen a tehetséges oktatók és fiatalok helyben maradnak, itt alapítanak családot, sikereik innen indulnak útra, és ide mutatnak vissza.
A könnyűzenei oktatáshoz kapcsolódóan már a központ megnyitása előtt elkezdődött a munka, hiszen 2018-ban több képzés is indult: projekt, zeneipari, kép és filmalkotási, valamint egyéb rövid, kedvcsináló negyvennyolc órás képzéseket biztosítottak térítésmentesen a Piarista Rendház már működő szárnyában. Idén augusztusban pedig nagy sikerrel zajlott le az első Peron Music ZeneMánia Tábor, 25 lelkes tehetséggel.
Bencsik János országgyűlési képviselő a megnyitón is fellépő fiatal zenészekhez intézve szavait így fogalmazott: - Azt kívánom mindenki számára aki itt fog tanulni, hogy alapvetően ne a műfaji különbségek foglalkoztassanak benneteket, hanem az a belső öröm, amelyet a zene, az ének, a tánc, a közösségben történő alkotás tud a felszínre hozni. Ha e szerint élitek az életeteket, akkor - ha nem is lesz mindenkiből muzsikus-  idősebb korotokban elővéve a hangszert jó szívvel zenéltek, és közben jól tudjátok majd érezni magatokat. Egy közösség számára az a fontos, hogy elégedett emberek alkossák, akik ki tudják hozni magukból mindazt a tehetséget, kreativitást, amellyel születtek – tette hozzá Bencsik János.
A tatai központ országos szinten is nagy jelentőséggel bír, hiszen hazánkban jelenleg a könnyűzenének nincs intézményesített oktatása. A helyszínen több, mint 700 négyzetméteren valósul meg a jövőben a hangszeres képzés: kompetenciafejlesztés, zeneipari képzések, hangszeres és zeneipari workshopok, előadások, konferenciák és egyéb programok formájában. A felújított térben számos funkciót alakították ki:
- többfunkciós előadó és rendezvénytermet,
- hangstúdiót,
- oktatótermeket,
- próbatermet,
- irodát,
- raktárt és mosdókat.
Tatán a művészet támogatása és oktatása hosszú múltra tekint vissza, számos kórus, zenekar, művészeti együttes és iskola működik városunkban, most pedig mindez új színfolttal, a könnyűzene oktatásával egészül ki a Peron Music Alapítvány szakmai vezetése mellett. Ezzel kapcsolatban Michl József polgármester a megnyitón úgy fogalmazott: - A Peron Music Alapítvány tagjait a szeretet hozta össze, és az a barátság, amivel valamit teremteni akartak. Óriási dolog az, amikor a világban nem csak vagyunk, nem csupán fogyasztunk és  kifejezzük az igényeinket, hanem a teremtő mellett állva elvégezzük a magunk munkáját. A városvezető kiemelte: - Azt szeretnénk, hogy az, aki tehetséges, itt tényleg kibontakozhasson, aki szereti ezt a műfajt, annak nyíljon egy tér amelyben megtalálja a helyét, és a legfontosabb, hogy az intézményben egy új közösség teremtődjön.
A Peron Music Alapítvány 25 éve dolgozik a tehetséggondozásban, az elmúlt két és fél évtizedben számos  programot és fesztivált, képzéseket, táborokat valamint tanácsadásokat szerveztek már, s a tatai központ megnyitásával új korszak kezdődik történetükben. Pap Tibor a Peron Music Alapítvány elnöke ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Az elmúlt 25 évben főként a tehetségkutató fesztiválokkal és már működő zenekarokkal foglalkoztak, ehhez képest a tatai intézmény izgalmas újdonságot hoz az alapítvány életébe. Megalapításával ugyanis egy magas színvonalú infrastruktúrával ellátott tér jön létre, amelybe be lehet vonzani az érdeklődőket, így már nemcsak hangszertudással bíró fiatalokkal tudnak foglalkozni, hanem olyanokkal is, akik kezdőként először fognak bele a zenetanulásba, így jelentősen kitágulnak az alapítvány perspektívái.
A képzési rendszer, a munka tehát elindult a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban. Tata új oktatási intézményének tanárai, oktatói szeretnénk, ha minél több érdeklődő felkeresné őket, hiszen kortól függetlenül bárkit szívesen látnak aki érdeklődik a könnyűzene iránt. Ennek érdekében hozza el Tatára a Peron Music Alapítvány a „Hangszert a kézbe” című egyhetes, országos zenei expót október 1. és 5. között. A rendezvény keretében ki lehet majd próbálni több száz hangszert, hangszercsoportot (dob, gitár, basszusgitár, zongora, akusztikus hangszerek, népzenei hangszerek, komolyzenei hangszerek), közben pedig különleges hangszerismertetőkön és zenetörténeti előadásokon lehet ingyenesen részt venni.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.