MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. november 13., szerda 16:02

Jelentősen nőtt a turisztikai szektor foglalkoztatási igénye Miskolcon
Jelentős vendégforgalom-bővülésnek voltak tanúi a miskolci turisztikai ágazatban dolgozó vállalkozások az elmúlt években Miskolcon. A statisztikák szerint 2018-ban 184 ezer látogató 422 ezer vendégéjszakát töltött el a városban, ami csaknem a duplája a 2010-es adatoknak. A tervek szerint 2020-ban nyílik a Miskolctapolcai Strandfürdő II. ütemeként elkészülő óriási fürdőberuházás. A 13 milliárd forintos fejlesztés eredményeképpen éves szinten 280.000 vendég befogadására lesz alkalmas a komplexum. A városban azonban nemcsak ez az egy turisztikai attrakciófejlesztés van folyamatban, ami azt jelenti, hogy hamarosan a jelenleginél is nagyobb igény lesz a megfelelő felkészültségű turisztikai szakemberekre, hiszen a növekvő vendégforgalomhoz növekvő szakképzett munkaerőre is szükség van.
„Folyamatosan állásinterjúztatunk, a tapasztalat azonban az, hogy egyre nehezebb megfelelő munkatársakat találni.” – mondta el egy belvárosi szálloda és étterem tulajdonosa. Az attrakciók esetében is hasonló a tapasztalat: a miskolci Paktum iroda egyik partnere a Barlangfürdőt és a miskolci strandokat üzemeltető Miskolci Fürdők Kft., ahol jelenleg is több nyitott pozíció van meghirdetve, de kiemelhető többek között a lillafüredi Szent István-barlang és Anna-barlang is, ahová az év folyamán többször keresett barlangi túravezetőket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.
Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programjának fontos célja a miskolci cégek munkaerő-szükségletének feltérképezése, valamint a megfelelő munkaerő megtalálásának elősegítése helyi, valamint országos szinten is. A Paktum szakmai partnere a Miskolci Egyetem, amelynek képzései a turizmus területén is nyomon követik a munkaerő-igényeket. A Paktum iroda segíti az álláskeresőket az ideális munkahely megtalálásában, illetve a képzések felkutatásában és az állásinterjúkra való felkészülésben is. Eredményességét jól mutatja, hogy 2018 március óta mintegy 600 embernek segített az elsődleges munkaerő piacon elhelyezkedni.
Projekt megnevezése:  TOP-6.8.2-15-MI1-2016-0001 számú „Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja” című projekt

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.