JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2020. május 6., szerda 11:41

Online ünnepel Jász-Nagykun-Szolnok megye a Nemzeti Jászkun Emléknapon
A Nemzeti Jászkun Emléknap alkalmából, alkalmazkodva a kialakult járványügyi helyzethez, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat élő ünnepi bejelentkezéssel emlékezik meg a jászok és kunok történelmi eseményéről.
A Magyar Országgyűlés május 6-át, a Redemptio kihirdetésének, s egyben az egykori Hármas Kerület autonómiájának emléknapjává nyilvánította 2014-ben. Május 6-án, a Jászkun Hármas Kerület önmegváltását, a Redemptiot lehetővé tevő diploma aláírását ünnepeljük, melyet Mária Terézia látott el kézjegyével. Őseink szabadságukért cserébe 500 ezer rajnai forintot és ennek kamatait fizették ki, emellett pedig 1000 lovas katona kiállítását vállalták. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat az Emléknaphoz kapcsolódóan 2014. óta szervez központi megyei eseményeket minden évben.
Idén sem hagyjuk, hogy e jeles történelmi eseményünk méltó emlékezés nélkül teljen el, ezért egy rövid ünnepséget szervezünk, amelyet élőben közvetítünk közösségi oldalunkon, a www.facebook.com/jnszm elérhetőségen.
Program:
- Jászkun Induló
- Ünnepi beszéd: Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Dr.Berkó Attila megyei kormánymegbízott
- Gyertyagyújtás Györfi Sándor Jászkun főkapitány részvételével.
Legyenek velünk minél többen, kedves Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek, kedves érdeklők!

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.