DUNAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. május 14., csütörtök 14:36

Megkezdődtek az EuroVelo 6 Budapest – Dunakeszi kerékpárút kivitelezési munkái
Dunakeszi Önkormányzata nagy eredményt ért el azzal, hogy kezdeményezésére megvalósul az EuroVelo 6 kerékpárút kiépítése. Dióssi Csaba még 2013-ban, országgyűlési képviselőként indítványozta az Európai Kerékpárút 6. szakaszának megépítését, mely így összeköti Budapestet a már meglévő kerékpárúttal Az EuroVelo teljes hossza több mint 60 000 km és a Folyók útvonalának hívják, mivel a jól kiépített útvonal párját ritkító szépségű természeti környezetben halad a Loire és a Rajna völgyén át a Duna deltájáig.

Az EuroVelo6 kapcsán, Budapest és Dunakeszi között több mint 5 kilométer hosszú kerékpáros útvonalat érint a fejlesztés, ami az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós forrásból valósul meg. A 750 millió forint értékű kivitelezést a Penta Általános Építőipari Kft. végzi.

A tárgyi projekt keretében megvalósuló kerékpárforgalmi létesítmény az alábbi helyszíneket érintő építési munkálatokat foglalja magába:
1. Budapest-1 szakasz - Budapest, IV. ker. Vasrózsa utca – Dunakeszi, Székesdűlő sor között
2. Dunakeszi-1 szakasz - Dunakeszi, Székesdűlő sor és a Pallag utcai körforgalom között
3. Dunakeszi-2 szakasz - Pallag utcai körforgalom és a Dunakeszi, Folyam utca között
4. Dunakeszi-3 szakasz - Dunakeszi, Folyam utca (Meder utca – Csermely utca)
5. Dunakeszi-4 szakasz - Dunakeszi, Meder utca és a Liget utca között

A teljesen új nyomvonalú kerékpárút kiépítése a mezőgazdasági utak burkolásával, már meglévő utakon forgalomtechnikai beavatkozásával, illetve Dunakeszin egy új pihenőhely kialakításával folytatódik. A várható nagy kerékpáros forgalom miatt bizonyos részeken 3 sávos kerékpárút készül majd. Az új kerékpárút déli vége a Vasrózsa utcai már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik, amely érinti a Székesdűlő sor autóbusz-megállóhelyet, és egy gyalogátkelőhely átépítését is a Váci úton.

A bicikliút Budapest közigazgatási határát elhagyva a 2-es számú főúttal nagyjából párhuzamosan halad majd, ahol eléri a Pallag utcai és az átvezetést követően eljutunk a Dunakeszi, Folyam utcai meglévő úthoz. A nyomvonal innen majd az Újszőlő utcáig vegyes használatú útként, majd északi irányban tovább egy 3×1 sávos kerékpárútként vezet a Liget utcai meglévő kerékpárúthoz. Ezen a szakaszon kerül majd kialakításra az új pihenőhely is.

Az EuroVelo mostani, eddig hiányzó 6-os szakaszának kiépítésével a nemzetközi és hazai kerékpáros turizmus fellendülésének köszönhetően térségünk gazdasági és turisztikai megerősödését is elősegíti.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.