BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2020. május 19., kedd 15:56

Megnyílt Csepelen a Tejút utcai családi sportpark
Magyarország Kormánya a Főváros korábbi vezetésével összhangban 2019. áprilisában úgy döntött, hogy 2 milliárd 159 millió forint egyedi támogatást nyújt a Budapest 2019 - Európa Sportfővárosa programhoz kapcsolódóan hét családi sportpark megvalósításához a fővárosban. A fejlesztés megvalósítására kijelölt Kedvezményezett a FŐKERT Nonprofit Zrt. volt.
A hét park egyike kerületünkben, Csillagtelepen a II. Rákóczi Ferenc út-Rakéta utca-Tejút utca által határolt területen valósult meg, ami a Tejút park elnevezést kapta. A beruházás összköltsége bruttó 420 millió forint.
A zöldfelületek városképi szempontból is jelentősen befolyásolják Csepel arculatát. Ezért közös érdekünk, hogy Csepel folyamatosan megújuljon.
Önkormányzatunk elkötelezett a közösségi terek fejlesztése és az egészségesebb környezet, szellemi és fizikai rekreációs infrastruktúra megteremtése mellett. Jó példák ezekre az elmúlt évek fejlesztései. A Rákóczi Kert – Családok Parkja, a Brenner János Park, a Bringaváros – KRESZ Park, a Duna utcai park, a Daru domb megújítása, vagy az éppen épülő új parkunk a volt Görgey iskola helyén.
A most átadott Tejút park egy futókört, sportpályát, fitnesz teret, játszóteret és pihenőteret, kerékpártárolót, valamint egy illemhelyet és egy pelenkázót foglal magában. Ezen kívül innovatív okos eszközök telepítésére is sor került.
A lakótelep neve után a kozmosz, az űr témája jelenik meg a parkban. Ezt tükrözi a térszerkezet, a burkolati minták, a kihelyezett játszóeszközök is.
A téren helyet kapott egy 15x28m játéktérrel rendelkező, öntött gumiburkolatos többfunkciós sportpálya, focikapuval, kosárpalánkokkal. A sportpálya hangtompított, 4m magas sportpályakerítéssel körbekerített.
Az űr témájára épülő játszótéren planetáriumot, rakétát mintázó mászókát, centrifugális forgó eszközökön kívül egyedi, kráterszerű képződményeket is terveztek. A kráterek a terepből kiemelkednek, (közepén trambulinnal), továbbá az egyik központi elem a terep alá süllyedő kráter képződmény, amelybe csúszdán, kötélen, kapaszkodó gömbökön is le lehet ereszkedni.
A játszótér teljes felülete ütéscsillapító gumiburkolattal burkolt. A játszótérhez közvetlenül kapcsolódva egy pihenőt helyezünk el. A központi részen kap helyet egy ivókút és az okos oszlop, amely a park egész területére sugároz wifi jelet, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt.
Köszönjük a Magyar Kormány támogatását, valamint Tarlós István korábbi főpolgármester úr és helyettese, Szentkirályi Alexandra munkáját és közbenjárását, hogy Csepel ezzel a gyönyörű családi sportparkkal gazdagodhatott.


 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.