BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2020. július 10., péntek 10:30

Ezt kérik a csepeliek Karácsony Gergelytől
A csepeli önkormányzat képviselő-testülete azt kéri Karácsony Gergelytől, hogy „legyen valamennyi budapesti, így minden csepeli polgár főpolgármestere”. Kérik, hogy a főpolgármester ne vegye el a XXI. kerület joggal kért és betervezett fejlesztéseit csak azért, hogy más politikai vezetésű kerületeknek adja át azokat. A javaslatot csütörtökön este ellenzéki szavazatokkal fogadták el. Ellene senki nem szavazott, csak tartózkodás volt.
Csepel önkormányzata a következő négy évre betervezett fővárosi útfelújítások, konkrétan a Táncsics Mihály utca, a Szállítók útja, Védgát utca, Szent László utca felújítását kéri a főpolgármestertől. Ezeket a felújításokat a koronavírus-járvány elleni intézkedésként csoportosította át más kerületekbe Karácsony Gergely. Arra, hogy a négy évre szóló negatív diszkrimináció mitől koronavírus-elleni védekezés, a főpolgármester nem adott magyarázatot.
A csepeli városatyák emellett arra kérik Karácsony Gergely főpolgármestert, valamint a Fővárosi Közgyűlést, hogy támogassák a három dél-pesti kerületre vonatkozó kerékpárút-fejlesztési tervet. „A kerékpáros közlekedés fejlesztése környezetvédelmi szempontból is fontos cél, amellyel valamennyi csepeli párt egyetért.” – fogalmaznak.
„A Kormány megkezdte a csepeli HÉV korszerűsítésének sokmilliárd forintos fejlesztéseit. Magyarország Kormánya tehát állja a szavát, a fejlesztésekkel pedig Budapest vezetése is egyetért. Ennek a HÉV-fejlesztésnek viszont fontos eleme a HÉV végállomása mellett, valamint a gyár területén, a Szent Imre tér mellett tervezett P+R parkoló megvalósítása. Ezért arra kérjük Karácsony Gergely főpolgármestert, valamint a Fővárosi Közgyűlést, hogy ne vonják vissza a Csepelre tervezett P+R parkolók építésének terveit.” – kérik a csepeli képviselők a nyár elején megkezdett HÉV-felújításokkal kapcsolatban.
Ezen kívül azt kéri Csepel önkormányzatának testülete, hogy továbbra is valamennyi fővárosi utat tisztítsa a főváros, és ne tegyenek különbséget a kerületek között az úttisztítások, hóeltakarítások, valamint az úthibák javítása során, és tartsanak teljes értékű lomtalanítást 2020-ban. A fővárosi utak takarításával kapcsolatban az FKF jelezte azt a szándékát, hogy a jövőben nem kívánják teljes értékűen ellátni a feladataikat Csepelen. Ehhez képest a fővárosi cégvezetők 40 százalékos béremelésben részesültek – szintén a koronavírus elleni védekezés jegyében. A lomtalanítás elmaradása azért érthetetlen, mert az lett volna a logikus lépés, hogy a főváros a veszélyhelyzet elmúltával folytatja a lomtalanítást, nem pedig kihagy olyan kerületeket, melyeknek nem balliberális a vezetése.
A javaslatot csütörtökön este 11 igennel, ellenzéki szavazatokkal fogadták el. Ellene senki nem szavazott, hét képviselő – az MSZP-DK-Momentum politikusai és egy független - azonban tartózkodott: ők nem merték támogatni.

 


 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.