AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. január 12., kedd 12:56

Mire figyeljünk a fagyban útnak indulás előtt?
Napjainkban gyakran fagypont alá süllyed a hőmérséklet, jegesednek az utak, a balesetmentes közlekedés érdekében fogadják meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.
Az előrejelzések szerint a következő napokban extrém hideg idő várható, arra ébredhetnek az autótulajdonosok, hogy kocsijuk szélvédői és ablakai lefagytak. Ilyenkor gyakran látunk úgy közlekedni járműveket, hogy tenyérnyi helyen lekapart szélvédőn keresztül próbálnak tájékozódni a sofőrök, ami rendkívül veszélyes. Forgalmi sáv váltásakor, parkolásnál, elsőbbség megadásnál, illetve az előzéskor is rendkívül balesetveszélyes helyzetet teremthet, ha a járművezető nem lát ki rendesen.
Lehetőség szerint fel kell szerelni a járműveinket olyan eszközökkel (seprű, jégkaparó, jégoldó, páramentesítő, kesztyű), amelyekkel a szélvédőt, oldalablakokat kényelmesen és gyorsan átláthatóvá tehetjük. A szabadban éjszakázó gépkocsik vezetői – a biztonságos közlekedés körülményeinek biztosítása érdekében – 10-15 perccel hamarabb kezdjék meg az elindulásuk előkészületeit. Kapcsolják be az ablakfűtést, tükörfűtést, páramentesítőt és a kilátást gátló jég, illetve hó eltávolítását is el tudják végezni. Pár perc ráfordítással sokat tehetnek saját és mások testi épségének megóvása érdekében!
Célszerű a kocsi csomagtartójában elhelyezni hóláncot, hólapátot, láthatósági mellényt.  A hólánc a gépkocsinak ugyan nem kötelező, de télen hasznos tartozéka lehet.
Ismét felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy aki még nem tette meg, cserélje le nyári gumiabroncsát téli gumira.
Fontos tanács a téli időszakban továbbá, hogy mindig megtankolt gépkocsival induljanak útnak, hiszen egy torlódás esetén kifogyhat az üzemanyag. Hosszabb út előtt tegyenek a gépjárműbe meleg takarót, meleg italt, ami hasznos lehet a nagy hidegben történő várakozásnál, valamint legyen Önöknél feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!
A balesetek megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbiakat:
Elindulás előtt mindig ellenőrizzék a gépjárműveket, teljesen tisztítsák meg a szélvédőt, és távolítsák el a ráfagyott, ráhullott csapadékot!A havat és jeget ne csak a szélvédőről takarítsák le, hanem a jelző- és világító berendezésekről is, és amennyiben lehetőség van rá, a motorháztetőn, a gépkocsi tetején és csomagtartóján se hagyjanak havat, mert az a haladás során leesik, és másokat veszélybe sodorhat!A belső párásodás megszüntetése nélkül ne induljanak útnak! A legjobb módja szélvédők szárításának az üvegekre irányított, intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata.
Ne feledjék, hogy a baleset-megelőzés társadalmi feladat, a közlekedésben való részvétel kölcsönös egymásra figyelésen alapul!
Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!
….hogy mindenki hazaérjen!
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.