GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. május 31., hétfő 16:22

Tények és tévhitek a gödöllői szállodaperről
Téves információ jelent meg különböző internetes oldalakon a „gödöllői szállodaperrel” kapcsolatban. Ismeretes, hogy évekkel ezelőtt jogvita alakult ki a város és a régi községháza (a mai Erzsébet Királyné Szálloda) épületét felújító vállalkozó között. A vita alapja, hogy a felújítás kivitelezési munkáit elnyerő cég nem vagy nem megfelelő minőségben végzett el minden, szerződés szerinti munkát, ezért az önkormányzat a közvagyon védelmében a jóteljesítés garanciális összegét, 80 M Ft-ot nem fizetett ki a vállalkozásnak, számos munkát pedig a vállalkozó helyett kellett elvégeztetnie.

A 2020 májusában meghozott bírósági döntés azonban arról rendelkezik, hogy megfelelő volt-e a G-Magistratus Zrt. felszámolásának folyamata. Gödöllő Város Önkormányzata ugyanis a szálloda eredményesebb működtetése érdekében a hotel üzemeltetését egy másik, de szintén saját cégére bízta, a jelenleg is sikeresen működő Erzsébet Királyné Szálloda Kft.-re, a G-Magistratus Zrt-ben lévő városi vagyont pedig az önkormányzat könyveibe vezette át. A bírósági döntés értelmében ez a folyamat nem megfelelően zajlott, ezért 675 millió Ft-ot a városnak vissza kell tennie a saját cégébe, a G-Magistratus Zrt.-be, azaz lényegében a város az egyik számlájáról a másikra kell, hogy átutalja ezt az összeget.
Jogerős bírósági döntés született arról, hogy 230 M Ft értékű vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt büntetőjogi felelősség terheli a Gödöllő Város Önkormányzatával szemben álló magánszemélyt. Szintén bíróság által megállapításra került egyéb vagyoni hátrány okozásban felelősség megállapítására. Ezen ügyek jogi értelemben még nem kerültek teljes mértékben lezárásra, folyamatban vannak.
Az Erzsébet Királyné Szálloda eredményességét jól mutatja, hogy minden évben több mint 100 M Ft-ot termel Gödöllőnek bérleti díj, iparűzési adó, idegenforgalmi adó, valamint vállalati adózott eredmény formájában. Még a koronavírus járvány sújtotta 2020. évben is 64 M Ft-ot termelt Gödöllőnek a város szállodája.
Sajnálom, hogy a képviselő-testületi ülésen tett felajánlásom ellenére a Fideszes önkormányzati képviselők nem éltek a lehetőséggel, hogy megismerjék a periratokat, és tájékozódjanak az ügyről.
Dr. Gémesi György
polgármester
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.