BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2021. július 12., hétfő 10:46

Súlyos viharkárok Csepelen - gyors döntések az önkormányzatnál
Emberemlékezet óta nem volt olyan jégeső Csepelen, mint július 7-én, pénteken. A legsúlyosabb viharkárok - tetők, tetőcserepek, tetőtéri ablakok, redőnyök, párkányok, napelemek törései, gépjárművek beszakadt szélvédői, törött lámpái, elöntött pincék – legszükségesebb kárenyhítése után hétfőn reggel kezdődött a jégeső és az özönvíz következményeinek felmérése. Borbély Lénárd polgármester péntek éjjel személyesen vett részt a mentésben, a szombati és a vasárnapi helyszíni bejárások után hétfőn reggel válságértekezletet hívott össze.
Házak százai sérültek meg Csepelen. Különösen a lapostetős épületeknél volt jellemző a beázás, miután a jég és a jégesőben letört ágak, levelek pillanatok alatt eltömték a lefolyókat. A csepeli óvodák közül négyben történt súlyos beázás, de az iskolák közül is több helyen vannak sokmilliós károk. A Csodakút Óvodában 9 világítóablak tört be, az épület ezen kívül még öt helyen ázott be. A helyzet a Kádár Katalin Óvodában a legsúlyosabb: ott 54 tetőablak tört be, 6 csoportszoba valamint a helyiségek jelentős része teljesen beázott. Információink szerint az önkormányzati gépjárműállomány jelentős része gazdasági totálkáros lett. Hasonlóan járt a csepeli lakosság is. Rengeteg ház tetőszerkezetét és ablakait, redőnyeit érte kár. Az Ady 25-29 szám alatti panelház olyannyira beázott, hogy a konnektorokból folyt ki a víz, és 172 lakás maradt napokra áram nélkül. Az önkormányzat ott szakemberekkel segíti a kárenyhítést.
A közterületek, utak szintén megsínylették a pénteki vihart. A jég és a jégeső által levert falevelek, ágak percek alatt eltömítették a csatornanyílásokat. Az utakból, terekből, parkokból így hatalmas tavak lettek, sok gépjármű a megemelkedett víz miatt lett totálkáros. Ahol a törmeléket eltávolították, ott már nem volt gond a vízelvezetéssel, de ehhez is idő kellett. A katasztrófavédelem és az önkormányzat szakemberei a rendőrökkel karöltve egész éjjel megfeszített erővel dolgoztak. Borbély Lénárd polgármester Szilágyi Sándor rendőrkapitánnyal vett részt a mentésben a legkritikusabb helyeken. Csepel polgármestere a viharkárok miatt a hétfői válságértekezleten az azonnali intézkedések között elrendelte a zöldhulladék utakról és házak elől történő elszállítását. A polgármester – többek között – rendkívüli lomtalanítást is kezdeményez a fővárosi önkormányzatnál.
Sok csepeli közben már azzal is szembesült, hogy a biztosító vagy nem fizeti ki a viharkárukat, vagy csak a kárérték töredékét téríti meg. Ilyenkor derül ki, mit tartalmazott a biztosítási szerződések kisbetűs része – vagy milyen kiegészítő biztosításokat kellett volna még megkötni ahhoz, hogy legalább az elszenvedett veszteség egy részét megtérítsék.


 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.