BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2021. december 4., szombat 10:45

Megvédjük a „Szalamandra-völgyet”!
Még 2019 végén kezdeményeztem a "Szalamandra-völgy" védetté nyilvánítását miután kiderült, hogy az állami tulajdonú Nemzeti Vagyonkezelő építési telekként szándékozott értékesíteni a budaligeti Alsó-Jegenye-völgy egyes részeit. Akkor célként tűztük a völgy védelmét, és most eljutottunk oda, hogy hamarosan védett területté válik a foltos szalamandrák II. kerületi élőhelye.
A II. kerület önkormányzata, a lakosok és a civil szervezetek által védelemre javasolt terület számtalan természeti értéket őriz amellett, hogy minden évszakban gyönyörű. Az ott élő védett természeti értékek közül is kiemelkedő a stabil, jelentős létszámú, egészséges foltos szalamandra állomány, amely fajnak ez az egyetlen budapesti élőhelye.
A helyi jelentőségű védettséggel biztosíthatjuk a terület természeti értékeinek megőrzését és garantálhatjuk, hogy minden élőlény otthona biztonságban lesz a Jegenye-völgyben.
Várhatóan december 15-én kerül a főváros közgyűlés elé a völgy helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítása.
Őrsi Gergely
polgármester

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.