SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2022. január 27., csütörtök 18:35

A szentendrei városvezetés is lemondott a kormány által előírt fizetésemelésről
Tekintettel a város nehéz pénzügyi helyzetére Fülöp Zsolt polgármester, Magyar Judit és Pilis Dániel alpolgármesterek a törvényi kötelezettség ellenére azt kérték a testülettől, hogy az illetményük emelésétől tekintsen el és hagyja jóvá kérelmüket. A képviselő-testület a városvezetők kérelmét egyhangúlag jóváhagyta. Szentendrén a képviselők tiszteletdíja sem emelkedik.

Tavaly decemberben a polgármesterek, alpolgármesterek fizetésének jelentős emeléséről döntött kormánypárti javaslatra a Parlament. A törvényben rögzített, a lakosságszámmal arányosan növekvő és kötelezően megemelendő illetményekhez azonban csak az ötezer fő alatti települések számára biztosított fedezetet a kormány. A többi településnek saját forrásból kellene kigazdálkodnia az illetményemelést, ez Szentendrén 12 millió forintos terhet jelentene.

– Az önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy saját forrásból, a helyi adóbevételekből biztosítsa az illetményemelés költségét. Ezért az alpolgármesterekkel közösen úgy döntöttünk, hogy azt kérjük a testülettől: a törvényi kötelezettség ellenére a jelenlegi illetményünket hagyja jóvá – mondta Fülöp Zsolt polgármester a képviselő-testület 2022. január 26-i ülésén. A városvezetők kérelmét a testület egyhangúlag jóváhagyta.

A város működőképességének fenntartása érdekében a polgármester javaslatára Szentendre önkormányzata 2020 júniusától már öt százalékkal csökkentette a városvezetők illetményét és költségtérítését, valamint a képviselők tiszteletdíját. Így a polgármester és az alpolgármesterek fizetése Szentendrén a törvényben előírt illetményhez képest 31,9%-kal kevesebb.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.