AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. július 30., szombat 09:49

Csékút jeles ünnepe
Játszótér, közösségi tér és közösségi ház átadására gyűltek össze a csékútiak július 29-én, a forró nyári péntek délutánján.
A közösségi tereket, amely elkészültére régóta várt a közösség, Karnics Miklós önkormányzati megbízott, a beruházás felelőse ajánlotta a helyiek figyelmébe. 
Karnics Miklós örömét fejezte ki, hogy ennyien elmentek az eseményre, és ismét egy közösségi létesítménnyel bővült a városrész. A beruházást a jelenlegi képviselő nem igazán támogatta, de bízik abban, hogy a csékúti polgároknak egyre nagyobb örömet okoz az, hogy lehetőségük lesz a szabadidős tevékenységre, jóízű beszélgetésre, főzésre, és sokan használják is azt. 
Karnics Miklós hozzátette, elszakadási kezdeményezés történt néhány személy részéről, amelyet ő egy politikai öncélú kezdeményezésnek tart, és az sem egyértelmű, hogy mire alapozták azt. Önálló település nem létezhet adóbevételek, különféle intézmények, polgármesteri hivatal nélkül. Kérte a lakosokat, gondolják át, milyen előnnyel jár, ha maradnak városrész Ajkán, vagy ha külön településként folytatják. A városrészben folytatódnak a beruházások, sok minden már elkészült, a bányakertet rendbe tették, az utcák rendbetétele folyamatos, a vízelvezetés is egyre több helyen megoldódik. 
Schwartz Béla polgármester kijelentette, hogy a várost elvek mentén vezetik. Az egyik elv, hogy minden városrész önállóan működjön,  legyenek intézményei, és közösség, amely a lakosokat összefogja. Nem azt várják el, hogy a településrészekről menjenek el a városközpontba a művelődési házba, hanem ott szervezzék meg az ünnepeiket, a hétköznapjaikat, az életüket, ahol élnek. 
Ajkának 9 városrésze van, Padragot és Csékútat külön  tartják számon. Az Ajka várossá nyilvánítása 60 éves évfordulója idején megalakult Csékúti Baráti Kör szervezi a civil életet. A most átadott épület a baráti kör központja. Az épületet a kisajátítás során 10 millió forintért szerezte meg a város, miután a tulajdonossal a tárgyalások nem vezettek eredményre. A kert melletti ház es udvar tulajdonosaival is szeretett volna megállapodni a város, de az ajánlatuk elfogadhatatlan volt. A ház már nem kell, de az udvar egy részét parkolók kialakítása céljából megszerzik, valamint lefelé is szeretnének még terjeszkedni. A teret már az átadás előtt a baráti kör oszlopos tagjai, Paksa Jenőné Ági és Bencsay Antalné Joli otthonossá varázsolta.
A polgármester az elszakadásról szólva hozzátette, hogy a csékúti bejáráson júniusban meggondolásra intett mindenkit ezzel kapcsolatban. Ajka nem tartozik a legjobb anyagi helyzetben levő városok közé, de a szegények közé sem, sok olyan fejlesztést és támogatást tudnak biztosítani, amelyre önállóan a városrészek nem volnának képesek. Az elszakadást szervezők előtt a hasonló, 3000 lakosságszámú Csabrendek a példa, hogy a Magyar Falu programban támogatáshoz jutott. Az általuk kapott támogatás 2 millió forint volt. Azt gondolom, életképtelen ez a felvetés. Ha kiderül, hogy a dolog nem működik, visszatérni már nem lehet, azon az úton kell menni tovább. Kiemelte, bízik a gondolkodó, felelősségteljes emberekben, akik nem ülnek fel holmi politikai hullámnak. Nem számítanak arra, hogy a városrész más irányba terelődik. A polgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly a bányakertben már elmondta, hogy mit terveznek a városrészben. A kovid előtt tartottak két falugyűlést, amelyen a lakosság szavazása értelmében járt el a városvezetés. Az egyik az volt, hogy a családok átmeneti otthona lakói miatt viszik máshova a helyi iskolából a gyermekeket. Megvásárolták az épületet 100 millió forintért, az intézmény elköltözött, de az iskola létszáma tovább csökkent. Ez utóbb kiderült, nem volt jó döntés. A másik falugyűlésen a kerékpárút és a vízelvezetés közül a lakók határozottan a vízelvezetést választották. Érdekes, az elszakadni vágyók a kerékpárút megépítését szeretnék, így nem a várossal, hanem a lakosok akaratával kerültek szembe. A polgármester hosszasan sorolta a következő időszak fejlesztéseit. 
A Bányakertet, amely szintén egy nagy vízelvezetési projekt, a WWF projekt keretében képzelik el, amely várhatóan még az idén indul. A Hősök kertje előtt a parkolás is megoldásra vár, ezért az autóbusz megállót áthelyezik  a közösségi ház elé. A két buszöböl kialakítása összesen 12 millió forintba kerül. A padragi temetőbe látogatók kulturált parkolási lehetőségét is biztosítanák. Egy házat már lebontottak ezért. A Vörösteleki utca és a református templom, valamint a csékúti rész hegyoldal felőli vízelvezetés megoldásán is dolgoznak. Szerették volna a 21-es számú házat megvásárolni, de a tulajdonosok nem adják, így marad a kisajátítás, amely több évig is eltarthat. Ennek várható költsége 7-8 millió forint. 
Néhány projektet tavaly vagy tavalyelőtt nem tudtak befejezni, de már újra erőre kaptak. A Kodály, Málnás és Mester utca útja már elkészült, de a járda és a vízelvezetés folytatásra  vár. Ugyancsak elkészítik a vízelvezetést es a járdát a csertelepi Szivárvány, Bólyai és Veres Péter utcában. Mindehhez az önkormányzatnak is szükségesek tervek, engedélyek, közbeszerzési eljárás, amely időigényes dolog. 
A padragi sportéletről szólva elmondta, hogy jelentős városi támogatással megépült egy csarnok, amelyet a tulajdonos nem tudott működtetni, felszámolták, ezért a magyar államhoz került, azóta nem működik. A város lépéseket tett, hogy visszaszerezze azt. A folyamat elindult, azt nem tudják, hogy mennyi ideig tart.
Schwartz Béla bejelentette, hogy 2023. január elsejétől indul a Modern Ajka versenysorozat, a téma nem egyszerű, de felkértek egy szociológiai igazgatót annak megfogalmazására, hogy mit jelent a modern. 
Összehívják a városrészek képviselőit, ahogy az előző versenyeken tették. Ajkán van három művelődési ház és hat közösségi ház, minden városrészben közösségi tér, amely országosan egyedülálló. 
A jelenleg átadott  kerti kiülő és szalonnasütő a Városszépítő Egyesület CLLD pályázatából, a játszótér az Ajka60 versenyen nyert pénzből készült el.  A polgármester köszönetet mondott  Varga Károlynak, a városszépitők elnökének, Varga Andrea Ajkai Kapocs munkaszervezet-vezetőnek  és mindazoknak, akik támogatták azt, sőt, azoknak is, akik nem tettek keresztbe. Hozzátette, csak a bánya kisajátítása és rendbetétele 500 millió forint volt, amelyben senki nem segített, a kormány sem. Ha erre képes volt a város, akkor másra is az lesz, a kerékpárút megépítésére is, de első a vízelvezetés, majd jöhet a kerékpárút. 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.