AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. augusztus 5., péntek 19:04

A vezetés lehetőség a szolgálatra
Újabb 5 évre megkapta az igazgatói kinevezését Szaniszló Edit, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-György Albert Technikum és Kollégium vezetője. Szaniszló Edit 2012. szeptemberében  érkezett az iskolába  Holczinger  László igazgató  hívására, kémia és  biológia szakos tanárként, majd 2015-től kapott felkérést a kollégium vezetésére, 2016-tól igazgató helyettesként, 2017-ben a sikeres pályázatot követően  igazgatóként dolgozott. Vezetői munkássága alatt sokat fejlődött a középiskola. 
- Az  állami fenntartásra történő átállás következtében 2016-ban lecsökkent a tanulólétszám, 2017-ben mindösszesen 702 volt a tanulólétszám, jelenleg a 2022/23-as tanévre 936 diák iratkozott be, szeptember elejére megközelítik az 1000 főt - tudtuk meg az igazgatótól.  A felnőttképzés gyakorlatilag ugyanolyan szinten van, a nappali oktatásban résztvevők száma mintegy 20 százalékkal  emelkedett, és új elemként javítják a mutatókat a céges képzések. Pályaválasztási tevékenységeinken, nyílt napokon, pályaorientációs rendezvényeken mindent megteszünk annak érdekében, hogy az iskolában folyó színvonalas pedagógiai munka, a szakmai innováció széles körben megjelenjen. Igyekszünk ott lenni a város fényreklámján, de a napi szintű programok, események, versenyek megjelennek a közösségi oldalakon. Ez is közrejátszott abban,  hogy 2022-ben 74 általános iskolából érkezett jelentkezési lap, emellett fogadtam Ausztriából érkező  tanulót és ukrán állampolgárságú fiatalt is. Az intézményben a választék is bőséges, technikumi képzésünk 4 ágazatban, szociális, egészségügy, informatika, rendészet és közszolgálat folyik,  kisgyermekgondozó, nevelő”, ”gyakorló ápoló, „rehabilitációs terapeuta (gyógymasszőr)”, „informatikai rendszer -és alkalmazásüzemeltető” kimenetekkel. Szakképzés területén szakács, pék-cukrász, szerszám -és készülékgyártó, gépi és CNC forgácsoló, valamint gyermek -és ifjúsági felügyelő a kínálat. A legnépszerűbb képzésük a közszolgálati technikus, itt 2,5-szeres volt a túljelentkezés, szakács és pék-cukrász képzésnél kétszeres. Gyakorlatilag minden meghirdetett hely betelt.
Az eredményekhez, amelyek vonzóvá teszik az iskolát, az is hozzájárult, hogy 100 százalékos a szakos ellátottságuk. Az évek során 37-ről 48-ra emelkedett a tantestület létszáma, a 2022/23-as tanévre 20  óraadó tanár is segíti a munkájukat. Érdekesség, hogy 2017-ben mindössze egy matematika szakos tanáruk volt, ma négyen vannak, de ugyanúgy bővült a létszám az informatika és a  testnevelő tanároknál is. Az épületük is egyre korszerűsödik, jelenleg a tornacsarnok előtetejét újítják meg.  A Le Bélier cégcsoport a nyár folyamán villamos tanműhelyt alakított ki. 
Az elmúlt öt év eredményeiről Szaniszló Edit elmondta, hogy két  új ágazat létesült, sikerült megújítani a szakmastruktúrát, növekedett a tanulólétszám, többek között  infókabinetet alakítottak ki, iskolabuszt, sütőkemencét vásároltak,
számtalan szakmai, közismereti, sport versenyen a tanulók  országosan is eredményesek, a 2021-ben indult Honvéd Kadét Programban 107 kiskadétot jegyeznek. Nemzetközi kapcsolatokat is ápolnak, 
2021 őszén 18 tanuló vett részt Lengyelországban kiránduláson, a Waclaw Felczak alapítvány támogatásával, 2022 áprilisban 25 diák járt  a Határtalan program keretében Erdélyben. 
Az Erasmus plusz program támogatásával 20 tanulót Ciprusra visznek szeptemberben, hogy elősegítsék a külföldi tapasztalatszerzés által a szakmai fejlődésüket. 
Az elmúlt tanévben számos programmal valamint a 
Semmiből … egy világot” címmel jubileumi kiadvánnyal ünnepelték fennállásuk 30 éves évfordulóját. 
Az igazgató a következő öt éves ciklus legfontosabb feladatairól szólva megfogalmazta, hogy a megkezdett út jó, amelyet mindenképpen folytatni szeretne,  emellett fontos a stabilizáció, a kiszámíthatóság, de nem szabad letérni az innováció útjáról sem. Különösen fontos szerepet szán  a nyelvoktatásnak, hisz a mai felnövekvő generációnak a felsőoktatási felvételi rendelettől függetlenül  elengedhetetlen a nyelvtudás, előtérbe kerülnek az emelt szintű érettségi vizsgák, amelyek alapját képezik a felsőoktatásnak,
az informatikai fejlesztés elengedhetetlen, hisz minden gazdasági terület alapja, és fontos szerep jut  a sportnak és a Honvéd Kadét programnak.
- Mindezekhez támogatást érzek a fenntartó, a kollégáim részéről és bízom a partnerek együttműködésében is. A vezetés lehetőség a szolgálatra. Ezúton köszönöm a fenntartó, a munkatársaim és a partnereim bizalmát - tette hozzá az igazgató. 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.