BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2022. szeptember 20., kedd 13:25

A II. kerület válaszai az energiaválságra - intézményeinek energiaellátása biztonságban van, nem zárunk be intézményeket, de takarékossági lépéseket tettünk
A II. kerület önkormányzata még idejében kötött kedvező és előrelátó szerződést az önkormányzat és intézményeinek energiavásárlásáról, melynek értelmében 2023 márciusáig előre meghatározott módon és kedvező áron szerezhetjük be az energiát.
Bár számos hír érkezik más települések és önkormányzatok intézménybezárásairól, arról szóló tervekről, a II. kerületben egyelőre nincs szükség semmilyen intézmény bezárására.
Az energiaválság semmilyen formában sem érintheti bölcsődéinket, óvodáinkat, szociális és egészségügyi intézményeinket, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez így is maradjon, az ellátás és a szolgáltatás fennakadás nélkül biztosítható legyen télen is.
És bár egyelőre biztosított energiaellátásunk, fontos, hogy ezzel együtt is takarékoskodjunk. Így már nyáron sem lehetett 25 foknál hidegebbre hűteni irodáinkat, télen pedig maximum 21 fokra fűthetőek a polgármesteri hivatal irodái, és dolgozunk intézményeink energiahatékonysági felmérésén.
Az energiapiac bizonytalansága miatt rendkívül nehéz a tervezés tavasztól, de addig is takarékoskodunk az árammal és a gázzal úgy, hogy nem zárunk be intézményt. 
A legnagyobb energiafelhasználónk az uszoda, melynek havi áram- és gázszámlája jelenlegi beszerzési áron is meghaladja a havi 10 millió forintot. Viszont az uszodát sem zárjuk be, hanem biztosítjuk a vízfelületet, és abban bízunk, hogy a környéken bezáró uszodák látogatói nálunk fognak úszni, így a nagyobb látogatószám segíti az uszoda üzemelését.
A Fény Utcai Piac az egyetlen kivétel, ahol nem vásárolhatnak rögzített áron, és ott az előzetes ajánlatkérések alapján jelentős, akár 10-14 szeres drágulással is számolni kell a gáz esetében októbertől. A társasházként üzemelő piac tulajdonosai azonban úgy döntöttek, hogy egy bankfiók kivételével nem fognak gázt használni, így még takarékoskodni is tudnak a rezsiköltségen. 
Ezzel párhuzamosan dolgozunk azon, hogy a piac és a környező társasházak ráköthessenek az olcsóbb és fenntarthatóbb távhőre.
Természetesen intézményeink energiabiztonsága mellett fontos, hogy rászoruló szomszédainknak is segítsünk az energiadrágulás idején.
A II. kerületben hamarosan döntünk arról, hogy emeljük a lakhatási támogatást és a jövedelem-értékhatárt, emeljük a hátralékkezelési támogatás jövedelem-értékhatárát, így a támogatást több II. kerületi veheti igénybe. Az önkormányzattól igényelhető továbbá rendszeres vagy eseti létfenntartási támogatás plusz támogatással szilárd tüzelőhöz. A veszélyes fák kivágásakor keletkezett faanyagot több mint egy éve megőrizzük és szárítjuk, majd feldarabolva szállítjuk ki a fával fűtő rászoruló családok számára.
Vagyis a II. kerületi önkormányzat több támogatási formát is kínál a Fővárosi Önkormányzat által biztosított Fővárosi Lakásrezsi Támogatás mellett. Budapest évi 48 ezer forint támogatást folyósít a rászoruló gyermekes családoknak, az ápolási díjon lévőknek és a létminimum alatt élő nyugdíjasoknak, amelyet a villany, gáz és távhő számlájukból írhatnak le. Az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjban részesülők évi 24 ezer forintot kapnak. A rendszer október 1-jén indul.
A jelenlegi gazdasági helyzetben a közüzemi számlák jelentős emelkedése várható minden háztartásban, és ennek kiegyenlítése problémát jelenthet a magasabb jövedelemmel rendelkező háztartásoknak is. Ezért döntünk a lakhatási támogatás havi összegeinek emelése mellett, illetve emeljük a jövedelem-értékhatárt is. A lakhatási támogatás havi összege eddig három jövedelemsáv alapján került megállapításra, amely alapján havi 6.000, 7.000 vagy 9.000 Ft támogatást adtunk. A módosítás alapján a támogatás összege az alacsonyabb jövedelműek esetén havi 13.000 Ft-ra, a magasabb jövedelműek esetében pedig havi 10.000 Ft-ra emelkedik. A támogatásra való jogosultság jövedelemhatára, ha többtagú a háztartás, 71.250 Ft-ról 91.200 Ft-ra, egyedülálló vagy gyermeket nevelő egyedülálló személy esetében pedig 79.800 Ft-ról 99.750 Ft-ra emelkedik.
A havi közüzemi kiadások kifizetése mellett, ha kifizetetlen számlák halmozódnak fel, a nagyobb összeg kiegyenlítése súlyos nehézséget jelenthet a családnak, ezért emeljük a hátralékkezelési támogatás jövedelem-értékhatárát, ezzel is segítve az eladósodás megelőzését. A jövedelemhatárok és a támogatási összegek emelésével a támogatás hatékonyságát és a családok ellenálló-képességét kívánjuk növelni.Az Önkormányzattól igényelhető rendszeres vagy eseti létfenntartási támogatás, plusz támogatással szilárd tüzelőhöz. A veszélyes fák kivágásakor keletkezett faanyagot több mint egy éve megőrizzük és szárítjuk, majd feldarabolva szállítjuk ki a fával fűtő rászoruló családok számára.
Családsegítő Központunk a lakhatási nehézségekkel küzdők számára ingyenes hátralékkezelési tanácsadást, életvezetési tanácsadást, az ügyintézésben való aktív segítséget nyújt, illetve igény esetén támogatja a hátralékkezelésben érintett szervezetekkel való kapcsolattartást.
Fontos, hogy ilyen helyzetben se felejtsünk el hosszútávra tervezni, és előre gondolkodni, például csak az önkormányzati épületek tetejére több ezer négyzetméternyi napelem telepíthető, így rengeteg megújuló energiát termelhetünk és oszthatunk meg. Ezért még februárban döntöttünk arról, hogy részt veszünk az Interreg Central Europe pályázatán egy nemzetközi konzorcium tagjaként, amelynek célja energiaközösségek létrejöttének elősegítése. Az energiaközösségek olyan megújuló energia előállítására és elosztására, tárolására, megosztására alapuló szerveződések, amelyek előrébb sorolják a társadalmi és környezeti előnyöket a pénzügyi nyereségnél.
A pályázat támogatása esetén azon fogunk dolgozni, hogy például a társasházak az önkormányzattal összefogva telepíthessenek napelemeket a tetőkre, így a háztartások olcsóbb, fenntartható és önellátó energiával működhetnének. 
Igyekszünk minél több hasonló lehetőséget megpályázni, hiszen hosszú távon ilyen projektekkel kezelhetőek a jövő energiaválságai.
Őris Gergely polgármester

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.