BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2022. december 15., csütörtök 17:19

Rezsitámogatás a háziorvosoknak, az egészségügyi- és szociális intézményeknek, és szabadnap szűrővizsgálatok elvégzéséhez
Kezdeményezzük, hogy a háziorvosok központi finanszírozásában kompenzálják a rezsiköltségek emelkedését, és kerüljenek vissza a rezsitámogatotti körbe az egészségügyi- és szociális intézmények a fenntartótól függetlenül.


A II. kerületben az előrelátó energia-beszerzésnek és a szerencsének is köszönhetően tavaszig kedvező áron jutunk áramhoz és földgázhoz. Ez azt is jelenti, hogy addig a II. kerületi háziorvosi praxisokat és védi a kerületi energia-beszerzés, utána viszont egyelőre nem ismert, milyen piaci árakkal kell szembe nézniük.


Az energiaárak elszabadulása minden ágazatra hatással van, viszont mindenképpen el kell kerülnünk, hogy a rezsiárak emelkedése veszélyeztesse az egészségügyi- és szociális ellátást.


Ennek érdekében az év utolsó képviselő-testületi ülésén döntöttünk arról, hogy kezdeményezzük az ágazatért felelős szervnél azon jogszabályok módosítását, amelyek lehetővé teszik, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok központi finanszírozásában érvényesüljön a rezsiköltségek emelkedésének a kompenzálása, egyúttal kerüljenek vissza a rezsitámogatotti körbe a fenntartótól függetlenül az egészségügyi- és szociális intézmények is.


A Fidesz és a KDNP frakcióinak módosító javaslatát befogadtuk, melyben kérték az Egészségügyi Szolgálatot arra, hogy az alapellátást szolgáló ingatlanok rezsiköltségét ossza meg az egészségügyi ellátást közvetlenül szolgáló rendelőkre és egyéb épületrészekre, illetve felkérték a engem mint polgármestert, hogy készítsek külön előterjesztést ezzel kapcsolatban, melyet a 2023-as költségvetés tárgyalása során a testület tárgyal.


A Fidesz és a KDNP frakciói végül nem támogatták a felterjesztést, mellyel azt üzenték, hogy kizárólag az önkormányzat feladata a felmerülő többletköltségek vállalása, és nem támogatták a felterjesztést, mellyel az ország összes háziorvosa segítséghez jut. Végül a testület többsége határozott a kezdeményezésről.


Mai testületi ülésünkön döntöttünk a menstruációs szabadság bevezetéséről, így törekszünk arra, hogy évi 48 órát meg nem haladó munkaidő-kedvezmény, vagy az otthonról dolgozás lehetőségét biztosítsuk a krónikus betegségben szenvedő, rendszeres kezelésre járó, illetve menstruációs fájdalmaktól szenvedő munkavállalóiknak.


Emellett döntöttünk arról is, hogy dolgozóink méhnyakrákszűrésen, emlőrákszűrésen, prosztatarákszűrésen való részvételük napjára szabadnapot kapjanak.


Őrsi Gergely polgármester

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.