SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2023. április 13., csütörtök 13:32

Élhetetlenné teheti az agglomerációt a tanyák építési szabályainak átszabása
Beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha jelenlegi formájában marad az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, március 30-án hatályba lépett kormányrendelet azon módosítása, amely átszabja, és jelentősen enyhíti a tanyákra vonatkozó építési szabályokat – hívta fel a figyelmet  Szentendre polgármestere.


Fülöp Zsolt hangsúlyozta: „Szentendre esetében ez azzal a katasztrofális következményekkel jár, hogy eltűnhet az eddig sikerrel megőrzött zöld pufferzóna. Az újabb ingatlanboom hatására a házak a Pilisi Parkerdőig érnének.” A változtatás értelmében a helyi építési szabályokat figyelmen kívül hagyhatják a tanyatulajdonosok, és így a belterületi határ és az erdőterületek közötti jelentős mezőgazdasági területeken beépítési hullám indulhat. Az új szabályok szerint ugyanis egy tízezer négyzetméteres tanya területén 3000 négyzetméter építhető be, és ebből 750 négyzetméternyi lakóépület is lehet, akár két épületre osztva is. A Magyar Építész Kamara a rendelet értelmezését kérte a jogalkotótól – emlékeztetett a polgármester.


Amennyiben a szabályozás változatlan marad, az jelentősen növelheti a megyeszékhelyek és a budapesti agglomerációjának beépítettséget. Ez pedig tovább fokozhatja a régió zsúfoltságát, amely már jelenleg is az elviselhetőség határán túl van. Ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Agglomerációs Tagozata vezetőjeként Fülöp Zsolt azt kezdeményezi, hogy az érintett önkormányzati szövetségek, településvezetők közösen kérjék a rendeletmódosítás visszavonását a kormánytól.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.