TIHANY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2023. augusztus 23., szerda 14:24

Új bölcsőde és óvoda megnyitása Tihanyban
A projekt célja az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítása és a szolgáltatások minőségének fejlesztése az infrastrukturális beruházás és az eszközbeszerzések által, valamint a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása, a családok segítése az által, hogy gyermekük korszerű, minden igényt kielégítő óvodába járhasson a lakóhelye szerinti településen.Tihany korábban nem rendelkezett bölcsődével. A beruházás célja egy hiánypótló intézmény megvalósítása volt, mely hozzájárul a tihanyi fiatalok helyben maradásához, segítséget nyújt a kisgyermeket vállalni szándékozó családoknak és munkahelyeket teremt.
A beruházások a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében, „Bölcsődei szolgáltatás infrastrukturális hátterének megteremtése” címmel, TOP-1.4.1-19-VE1-2019-00013 projektazonosító számmal, 167.891.269.- Ft támogatási összeggel, Tihany Község Önkormányzata megbízásából, valamint az „Óvodai szolgáltatás infrastrukturális hátterének fejlesztése Tihanyban” címmel, TOP-1.4.1-16-VE1-2020-00028 projektazonosító számmal, 553.887.317- Ft támogatási összeggel, és 14.902.081-Ft saját forrás felhasználásával, Tihany Község Önkormányzata és a Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda Nkft. megbízásából valósul meg.
A fejlesztések eredményeként egy korszerű, minden igényt kielégítő új bölcsődei és óvodai részleg építése és felszerelése valósult meg, melyek a hatályos jogszabályi előírásoknak és szabványoknak megfelelően kerültek kialakításra. A 12 férőhelyes bölcsődei csoporthoz kapcsolódóan kialakításra kerültek a szükséges egyéb helyiségek is, a bölcsődei csoportszoba, mosdó, öltöző. A 60 férőhelyes óvodához kapcsolódóan kialakításra kerültek a szükséges egyéb helyiségek is, a 3 csoportszoba, mosdók, öltözők. 
Az energiahatékonysági szempontokat is figyelembe véve napelemeket telepítettek a telek elkerített részén. Az épület fűtéséről és hűtéséről levegős hőszivattyú gondoskodik, a nyílászárók háromrétegű hőszigetelő üvegezésűek és a homlokzati felület hőszigetelést kaptak
A földszinten található óvoda és bölcsőde a parkoló szintjéről burkolt felületen, akadálymentesen közelíthető meg. A középületben kialakításra került egy akadálymentes mosdó. Az óvoda és bölcsőde helyiségei és az akadálymentes mosdó megfelelő méretű belső közlekedőkön keresztül elérhetők. Az akadálymentes használatú helyiségek használatát szabályzó és figyelmeztető piktogramos táblákat helyeztünk el, amelyek Braille írással is ellátottak. 
A fejlesztés eredményeként 3 új bölcsődei és 3 új óvodai munkahely is létrejön. 
A megnyitó rendezvényre 2023 szeptember 1-jén 11 órakor kerül sor. Cím: Tihany Aranyház utca 9.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.