BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2023. december 14., csütörtök 15:45

Sikeresen zárult Csepelen Csillagtelep szociális célú rehabilitációja
Sikeresen lezárult Budapest XXI. kerületében, Csepelen a „Csillagtelep szociális célú rehabilitációja” című komplex városfejlesztési program. A projekt eredményeként 11 lakóépület energetikai célú korszerűsítése történt meg, egy közterület és egy közintézmény környezete is megújult, valamint új térfigyelő kamerák kerültek telepítésre. Az infrastrukturális beruházások mellett a területen élők társadalmi-gazdasági integrációjának erősítésére számos szociális programelem is lezajlott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió 1,587 milliárd forintos támogatásával valósult meg VEKOP-6.2.1.-15-2016-00006 azonosító számon. 
Lakóépületek energetikai korszerűsítése 
A 2018-ban indult és 2023-ban zárult „Csillagtelep szociális célú rehabilitációja” program eredményeként 11 társasház energetikai korszerűsítése valósult meg Csillagtelepen. Ezzel 740 csepeli család számára váltak komfortosabbá a mindennapok, csökkentek az energiaköltségek, és az érintett ingatlanok felértékelődésére is számítani lehet. A társasházak mindegyikére 15 cm vastag – kőzetgyapot és polisztirol anyagú – homlokzati hőszigetelés, valamint a Települési Arculati Kézikönyvnek megfelelő homlokzatszínezés került. Az épületek lapostetős szerkezete is új hő- és vízszigetelést kapott, átlagosan 25 cm vastagságú bitumenes szigetelési technológiával. Az energetikai korszerűsítés mellett megújult a lakóépületek villámvédelmi rendszere is. 
Az épületkorszerűsítés során több mint öt teljes focipályányi, összesen 38 403 m2 homlokzati hőszigetelés és színezés, és közel még egy focipályányi, 6 507 m2 tetőszigetelés valósult meg. Az épületek az energetikai korszerűsítést követően DD, azaz „korszerűt megközelítő” energetikai tanúsítványt kapnak, amely 30–35% várható energiamegtakarítást jelent a lakóknak. 
Közterületi és intézményi felújítások 
A projekt keretében Csillagtelepen nemcsak a lakóházak korszerűsítésére került sor, hanem a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Vénusz Tagóvodájának udvara is megújult, ahol esésvédő burkolattal ellátott játszótér, összefüggő zöldfelület, új térburkolat, automata öntözőrendszer, az ezt ellátó kút és új kerítés is épült. A Jupiter utca, Tejút utca és Rakéta utca által határolt lakótelepi közterület felújítása is megtörtént, ahol burkolt sétautak és minőségi zöldfelületek jöttek létre. A fokozott közbiztonság érdekében pedig 7 új térfigyelő kamera szolgálja a továbbiakban a Csillagtelepen élőket. 
Szociális programelemek 
A lakóépületek korszerűsítése, a közterületi és közintézményi fejlesztések mellett, a Csillagtelepen élők társadalmi-gazdasági integrációjának erősítésére számos szociális tevékenység és ingyenes program is megvalósult a projekt keretében. Ezek a lakossági célcsoportok és a témák széles körét fedték le öt fő kategóriában: képzési és szociális segítő programok; gyermekprogramok; prevenciós, mentálhigiénés és lelki programok; sportprogramok; közösségi programok.
A projektnek köszönhetően 6 különböző szakmában indult ingyenes OKJ tanfolyam, de kulcsképesség-fejlesztő és motivációs tréning, önvédelmi képzés, nyelvtanfolyam, jogi, pénzügyi, életvezetési, gyermeknevelési, párkapcsolati tanácsadás, családi életre nevelés is helyet kapott a kínálatban. Megvalósultak közösségi integrációt erősítő nyári táborok, sportolást, testmozgást népszerűsítő programok, élménynapok, gyermekeknek szóló művészeti fejlesztő, kézműves, zenei és táncfoglalkozások, szülőknek szóló rendezvények, előadások, baba-mama klubok. A helyi lakosság aktív bevonásával lezajlottak környezetszépítő közterületi közösségi akciók (közös növényültetés, lombgyűjtés, parkrendezés stb.). Számos alkalommal került sor egészségügyi prevenciós, szűrő és felvilágosító programokra, lelki- és életmód-tanácsadásra, egészségnapokra.

 Konzorciumi partnerek

A „Csillagtelep szociális célú rehabilitációja” (VEKOP-6.2.1.-15-2016-00006) projektben Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata mint konzorciumvezető mellett konzorciumi partnerként a következő szervezetek vettek még részt: Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat; Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.; Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda; Humán Szolgáltatások Igazgatósága; Csepeli Birkózó Club; Csepel Utánpótlás Sportegyesület; Budapest Esély NKft.; Csepel-Csillagtelep Katolikus Plébánia, Budapest XXI. Merkúr u. 4–6. Társasház, Budapest XXI. Nap u. 6–8 Társasház.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.