BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2024. január 13., szombat 10:43

A II. kerületben került a legtöbb terület természetvédelmi oltalom alá az elmúlt négy évben Budapesten
Ezek között több olyan telek is van - például a Jegenye-völgyben -, ahol korábban beépítést terveztek, de mostanra a természetvédelmi oltalom segítségével biztosítottá vált az élővilág nyugalma, és az, hogy a jövőben sem épülhetnek a területen akár társasházak.
Január elsejétől pedig már a II. kerületi Szépvölgyi-erdő és a Csalit-Csatárka park egy telke is természetvédelmi oltalom alatt áll.
A Szépvölgyi-erdőben eddig 15 védett növény- és 83 védett állatfajra bukkantak a szakemberek, például a nagyfejű csajkóra (Lethrus apterus), melynek ez a legnagyobb ismert budapesti állománya.
A Szépvölgyi erdőben jó ideje dolgozunk II. kerületi a babaerdőn és annak környezetén. Itt több ütemben évek óta végezzük nagy területek újraerdősítését, az egykori nyaralótelkeken maradt betonalapok és régi murvás parkolók felszámolását, és nagy lépéseket tettünk a területre jellemző faállomány visszatelepítésében. Csak tavaly novemberben több mint 300 új fával létrejött a II. kerületi babaerdő is, ahol a városrészünkben születendő gyermekeknek igyekszünk minél több fát ültetni.
A másik terület védelmének története 2021-re nyúlik vissza. Akkor kezdtük el Csalit-Csatárka park áttervezését, mert egy országosan is jelentősnek számító orchidea-élőhelyet találtunk, megközelítőleg 900 szarvasbangóval. A Csatárka út, Csalit utca, Zöldkert út és Szikla utca által határolt területen azóta a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő rendkívüli kaszálási és gondozási rend él, maga a terület is zárva van a növények védelme érdekében, és év eleje óta a terület már hivatalosan is természetvédelmi oltalom alatt áll.
Büszkék vagyunk arra, hogy a Jegenye–völgy vagy ismertebb nevén „Szalamandra-völgy” védelme után újabb két II. kerületi terület kapott védelmet.
Vigyázzunk természeti értékeinkre!

Őrsi Gergely polgármester

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.