Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. november 11., csütörtök 10:05

Ha normális a világ…
Megjelent az ÖNkormányzat  legújabb száma. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondolnak a polgármesterek a tervezett költségvetésről. Megtudhatjuk, hogy húsz évvel ezelőtt a „forradalomban nemcsak a múzsák pihentek, hanem a józan ész is". Ha elolvassuk a címlapsztorit, arra is választ kapunk, hogy milyen a közéleti szereplők helyzete, ha normális a világ… A folyóirat mellékletében olvasóink részletesen olvashatnak a TÖOSZ gondozásában működő Önkormányzati Tudásprogramról.

A Tudásprogram kiadvány letölthető a www.toosz.hu és a www.onkornet.hu hírportálokról.

A hatodik

A 6. általános önkormányzati választás a főpolgármesteri és a 3176 polgármesteri tisztség megszerzésén túl – a korábbiaknál lényegesen kevesebb – 33 fővárosi, 391 megyei és 16 912 települési önkormányzati képviselői hely megszerzésére irányult. A választások eredményesek voltak, bár 13 településen a polgármesteri, míg 2 fővárosi kerületben az egyéni képviselői mandátum megszerzésére szavazategyenlőség miatt időközi választást kellett tartani. Ugyancsak időközi választást kellett tartani három községben, mivel a szükséges létszámnál kevesebb jelölt közül választhattak a polgárok. Az önkormányzat működőképessége szempontjából kiemelkedően fontos ugyan a polgármester és a képviselő-testület együttműködése – Zongor Gábor rövid elemzésében most mégis csak a polgármesteri választás eredményére tér ki.

Ha normális a világ...

Ezúttal a folyóirat főszerkesztője a címlap hősével, a TÖOSZ főtitkárával beszélget. A Zongor Gáborral készült interjú több mint harminc évet ölel át. A főtitkár felidézte a fiatalságát, azokat a hetvenes-nyolcvanas éveket, amelyekről ma nem divat jókat mondani, Zongor Gábor mégis megtette. Elismerően beszélt Veszprém megyei főnökeiről, akik segítették a pályakezdését, mesélt egy csapat fiatalról, akik arra készültek, hogy megváltják a világot, és eredményként könyvelte el, hogy a megyében már az 1985-ös országgyűlési választáskor sikerült megszabadulni a „Veszprém megyei hadúrtól”. A címlap hőse beszélt kudarcokról is, megosztotta velünk az országgyűlési képviselőként megélt negatív élményeit, és megtudtuk azt is, hogy miért izgalmas feladat a TÖOSZ főtitkárának lenni… A beszélgető partner Csiky Ildikó volt.

„A forradalomban nemcsak a múzsák pihentek... "

” Októberben az 1990–2010 között szolgáló polgármestereket köszöntötte a TÖOSZ. A legújabb kori magyar önkormányzati rendszer létrejöttében településpolitikusként részt vevő és a választópolgárok bizalmából legalább öt választási cikluson keresztül TÖOSZ tag polgármesterként szolgáló személyeknek emléklapot adott át a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége Budapesten, a Fővárosi Közgyűlés dísztermében. Ezen a polgármester találkozón Kökényesi József tudományos kutató, a TÖOSZ szakértője elemezte a 20 éves magyar önkormányzati rendszert, lényegre törő előadásában a kezdetekre úgy emlékezett, hogy "a forradalomban nemcsak a múzsák pihentek, hanem a józan ész is". Az ÖNkormányzat c. folyóiratban közöljük az elemzés rövidített szerkesztett változatát is.

A helyi demokrácia ünnepe

Magyar delegáció nélkül maradt az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa. Erről számol be Sabján Katalin, az Európa Tanács magyar delegációjának titkára.

Rekviem a regionális katasztrófavédelemért

Ajka, Kolontár és Devecser nagy áldozatai remélhetőleg nem hiábavalóak. Ezek az események valószínűleg nem engedik tovább elnapolni a valódi okok és felelősségek teljes körű elemzését – benne a kormányok tágabb értelemben vett katasztrofális tevékenységének vizsgálatát – a még mindig népszerű „koncepcionális” bűnbakkeresés helyett. Ezek a valóban regionális és lokális ipari, technológiai és nem csupán környezeti, hanem környezetvédelmi katasztrófák hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a bajok orvoslása méltó, emberi és humanitárius módon történjék – írja elemzésében Csalogovits István, OECD-szakértő.

Csapatépítés és alapismeretek

A TÖOSZ és norvég testvérszervezete, a KS (Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége) együttműködéséből megszületett a Képviselők Képzése elnevezésű program, amelyet a Polgármester Akadémiához hasonlóan az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatnak – írásunkban a képzés céljáról, tartalmáról és a jelentkezés módjáról olvashatnak az érdeklődők.

Kiszámíthatatlanságból, fenntarthatatlanságból ötös!

Megkezdődött a 2011-es évi költségvetés tervezésének időszaka. A témával kapcsolatban felkerestünk Dévaványa, Bősárkány, Bogyiszló valamint Tab polgármesterét. Jelen összeállításunkban arra törekedtünk, hogy megismerjük a készülő jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a polgármesterek véleményét. A válaszokat Sipos Ivett, a Helyi Obszervatórium munkatársa rögzítette.

Belső késztetéssel külső segítséggel

Ezúttal Karsay Márta hősei roma értelmiségiek, akik tanultak, dolgoztak, és sokra vitték. Az általános iskolában még nem szembesültek megkülönböztetéssel, de a középiskolában egyszeriben egyedül találták magukat cigányként.
Van, aki mélyszegénységből, van, aki munkás- vagy kereskedőcsaládból indult, de abban mind egyetértenek, hogy a kitöréshez az egyéni akaraterő mellett a külvilág támogatására is nagy szükség van. Értelmiségiként mindannyian próbálnak tenni azért, hogy a roma gyerekek is esélyt kapjanak a tanulásra.

Esélyt kínálunk az ÖNkormányzat című folyóirat olvasására, amely PDF formátumban elérhető és letölthető a www.toosz.hu honlapról, valamint megrendelhető a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségénél.
Kellemes időtöltést kívánunk. Várjuk olvasóink témajavaslatait.

Csiky Ildikó, főszerkesztő


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.