Önkormányzati Minisztérium
2009. június 8., hétfő 17:07

A Nyírségben járt a miniszterelnök
Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn Varga Zoltán önkormányzati miniszterrel és Trunkó Barnabással, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) főtitkárával tekintette át a Nyírségben pusztító vasárnapi vihart követően kialakult helyzetet.
A tárgyalás résztvevői kiemelték, hogy a jelenlegi helyzetben mindennél fontosabb a biztosítók gyors és ügyfélbarát eljárásainak biztosítása, valamint az, hogy a kárelhárításban és kárenyhítésben közreműködő katasztrófavédelmi szervek, valamint a biztosítók képviselői – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – együttműködjenek és segítsék egymás munkáját.
Bajnai Gordon miniszterelnök azt kérte, hogy a biztosítók a lehető legrövidebb időn belül teremtsék meg a lehetőségét az érdemi és gyors előlegfizetésnek, illetve javasolta, hogy a biztosítók dolgozzanak ki olyan biztosítási csomagot, ami kifejezetten a természeti károk bekövetkezte esetén nyújthat segítséget az ingatlantulajdonosoknak.
 Trunkó Barnabás a MABISZ főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy ma is vannak a piacon "fapados" biztosítások. Több biztosító modul-szerűen rakja össze a termékeit, és lehet olcsóbban szerződést kötni például csak árvíz, vagy szélvihar okozta károkra. A biztosítók azonban folyamatosan vizsgálják szűkített kockázatú, csak a természeti károkra kiterjedő biztosítási termékek létrehozását.
A vasárnapi vihar által leginkább érintett területek: Nyíregyháza, Kótaj, Nyírbogdány, Kemecse, Nyírkarász, Nyírtelek, Nyírtura, Nyírtass, Székely, Berkesz, Nyírpazony, Tiszavasvári. A legtöbb bejelentés a vihar és jégverés okozta tetőszerkezeti, és redőnykárokra, beázásokra vonatkozott, de sok volt a felhőszakadás és villámcsapás okozta kár is. Az átlagos kárérték 170 ezer forintra tehető.

3 csatolt kép Nyírségi utcaképVihar után...Elkél a segítő kéz
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.