MEGYER KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. december 6., hétfő 13:44

Az MTV is fogta a megyeri jeleket
Több más televíziós csatorna után a közszolgálati Magyar Televízió (M1) is bemutatta az ország legkisebb települését, a Veszprém megyei Megyert. A Jelfogó című műsorban láthatták a sok eredményt, melyek az elmúlt évek helyi erőfeszítéseinek köszönhetők.
Részlet a december 2-ikai adás szövegéből. Műsorvezető: Halász Zsuzsa
Mv.: - Nem tudom kedves nézőink tudják-e, hol van Megyer? A falu, amelynek lélekszáma nem éri el a húszat és amely már a kihalás szélén tántorgott, mígnem egy budakeszi baráti társaság felfedezte a benne rejlő lehetőséget, ahol rendezvények sokasága zajlik. Például minden nyáron többnapos rock-koncert több mint 40 zenekarral. Se szeri, se száma a kisebb kulturális eseményeknek, szinte egész évben tele van a pajta. Sőt, jövőre már a vendégházak is elkészülnek, így akár ott is aludhatnak, ha arra járnak. Nos, ha nem tudják, hol van Megyer, Kuti Hajdufi Esztertől most megtudhatják...
Sárközi Zsolt alpolgármester: - Mi azt a filozófiát találtuk ki, hogy nem kikapcsolódni hívjuk ide az embereket, hanem bekapcsolódni az ünnepeinkbe, és az ünnepek körül felhalmozott munkákba és ehhez hozzátartozik az állat jelenléte, az állattal való foglalatosság, mert a legjobb modell az állat körüli munkálatok, a legagresszívabb, legidegesebb, legfelfokozottabb viselkedésű embert is megnyugtatja az állat… Indulnak a disznóvágások, és akkor e fahéjas, forralt boros karácsony-adventi hangulattal átmegyünk az új évbe. Akkor farsang ideje jön, és mindig-mindig van valami.


Miklósi-Sikes Csaba, nyugalmazott múzeumigazgató, Sümeg Városi Múzeum: - Ez egy tipikus jobbágy település, ahol nagy dolgok soha nem történtek. Egyszerűen élték a jobbágyéletüket a parasztok, az örömeikkel, bánataikkal. Talán éppen ez is az előnye, mert egy ilyen elszigetelt apró kis település, itt megőrződtek azok a hagyományok, az a faluszerkezet, azok az elemei a faluszerkezetnek, amely bizony máshonnan már rég-rég eltűntek. Elöl van a lakóház, mögötte pedig a gazdasági épület. Tehát nincsenek önálló épület testek és körbezárja az udvart. Ez egyedül a magyar nyelvben van ez a fogalom, hogy udvarház.


A teljes riport megtekinthető Megyer honlapján, a mellékelt linkre kattintva.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.