BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2010. december 16., csütörtök 16:24

Új jegyző, bemutatkozó rendőrkapitány
Nyáron vette át Óbuda-Békásmegyer új rendőrkapitánya kerületi kinevezését. A rendőr őrnagy ma mutatkozott be az önkormányzati képviselők előtt. A testületet döntött a jegyzői pályázat nyertesének személyéről is. Módosult a helyi adókról szóló rendelet.

Horváth Antal rendőr őrnagy megbízott kerületi kapitányként vezeti a kerületi rendőrséget. Bemutatkozása során elmondta: 44 éves, Pesterzsébeten lakik, 22 éve dolgozik rendőrként. Legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megállítsa az állomány kötelékében szolgálatot teljesítő rendőrök fluktuációját, valamint, hogy visszaszorítsa a lakosságot legjobban irritáló bűncselekménytípusokat.

Napirend előtt elbúcsúzott a képviselőtestülettől a kerületben 20 éve jegyzőként tevékenykedő Sárádi Kálmánné dr. Ennek kapcsán Bús Balázs polgármester köszönetét fejezte ki, amiért a jegyző segítségére volt a polgármesteri tisztség átvételének nehéz időszakában, valamint a magas színvonalú törvényességi és hatósági munka elvégzéséért is köszönetet mondott. A testület frakcióvezetői hozzászólásukban jókívánságaikat tolmácsolták a főjegyzői feladatok elvégzéséhez.

2011. január 1-jétől az építményadó mértékének felső határa jelentősen emelkedik - erről döntött a Parlament. A helyi rendelet értelmében az építményadó a törvényi felső mértékkel megegyező volt. Eddig. Most azonban a lehetséges adómaximum 1580 Ft/m2/év helyett csupán 1430 Ft/m2/év lesz január 1-jétől. Az építményadó emelésének mértéke így 15,23%.
Ugyancsak törvénymódosítás tette lehetővé, hogy 2011. január 1-től a kerületek dönthessék el, átengedik-e a Fővárosi Önkormányzatnak az idegenforgalmi adó beszedését vagy saját maguk szedik be az illetékességi területükön. A III. kerület ez utóbbit választotta, mértékét pedig a megkezdett vendégéjszakára eső szállásdíj 4%-ban határozta meg.

A díszpolgári javaslattevő testület részéről felmerült az igény, hogy számos olyan magyar, vagy külföldi személy, illetve szervezet van a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra területén, akik Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek, mégsem adható számukra kitüntető cím. Ezen személyek és szervezetek kiemelkedő munkájának elismerésére hozta most létre a képviselőtestület a "Pro Óbuda" díjat.

A "Könyvet házhoz" szolgáltatás immár 2007. április 12. óta működik a kerületben. Ennek köszönhetően könyvek, folyóiratok, egyéb dokumentumok jutnak el az idős, beteg, mozgásukban korlátozott emberekhez. A szolgáltatás alapját az önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár között kötött együttműködési szerződés adja. A könyvek kiszállításában az Óbudai Múzeum és a Platán Könyvtár, valamint a szolgáltatás zavartalan működtetéséhez nélkülözhetetlen gépkocsi vonatkozásában az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Támogató Szolgálata is részt vesz. Most a fent említett, év végén lejáró együttműködési szerződést 2012. december 31-ig meghosszabbították a képviselők.

Kiss Anita pályázatát egyhangúan támogatták a képviselők, így az okmányiroda korábbi vezetője tölti be Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatában a jegyzői tisztséget
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.