GÖNCRUSZKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. február 11., péntek 15:30

Volt egyszer egy kovácsműhely…
Emberemlékezet óta itt állt a Fő utca 60. szám alatt,  majdnem szemben az új orvosi rendelővel.
Valamikor szebb napokat is megélt. Amikor még lovas kocsikkal közlekedtek errefelé a fuvarosok… itt meg lehetett patkolni a lovakat, de egyéb vasmunkálatokat is elvégzett a falu kovácsa.
A járda felőli  oldalon “mészárszék” működött.
Szép szakma volt ez a második világháború tájékán… A környéken ez maradt meg ép felszereléssel….várva a betérő kirándulókat, néprajz iránt érdeklődőket.
2001. óta bérlője is akadt, aki szerződésben vállalta, hogy korhű állapotban, rendeltetésszerűen, önerőből helyreállítja, berendezi, és az érdeklődők számára meghatározott időszakú nyitva tartással, betekintésre rendelkezésre bocsájtja.
Mindezekért az önkormányzat bérleti díjat nem állapított  meg, amíg a folyamatos működtetés biztosítva volt…
Az időjárás?…vagy az emberi  figyelmetlenség?…megviselte a több mint százéves, alap nélküli, döngölt falú épületet.
Az idei csapadékos év rengeteg kárt okozott a régi lakóházakban is… nem kímélve a helyi műemlék-jellegű  épületet sem…
2011. február 6-án a kovácsműhely végleg megadta magát… a déli fal berogyott, húzva magával a pléhborítású tetőt is.
A statikus életveszélyesnek nyilvánította.
Sorsa eldőlt, hamarosan bontásra kerül. Megint szegényebbek leszünk valamivel… hiányozni fog… már csak az archívumban találhatjuk meg.
Volt egyszer egy kovácsműhely… a Fő úton, Göncruszkán…
Vajon akad jelentkező, aki helyreállítja?
Bízunk az emberek segítségében… hátha még nem késő…
Czentnár Ilona
*
Kedves Ilona!
A képek alapján megmenthető az épület.
A kidőlt fal anyagából ott helyben lehet vályogtéglát készíteni. A közelben található hasonló minőségű sárgaföldből, további téglák készíthetők apró szalma hozzáadásával.
A tetőt vissza kell bontani a második szarufáig, vagy alá kell dúcolni. Az épület két sarkát úgy kell vissza bontani, hogy a vályogtéglákból rendes falkötést lehessen építeni.
Az épületeknek az alapja vagy döngölt föld, vagy híg sárba rakott kő volt, amit szintén ugyan úgy vissza lehet állítani.
Azt tudni kell, hogy azért épült oda, mert ott nem volt víz, ami tönkrette volna az épületet.
Arra mindig figyeltek, hogy az esővíz ne tudjon a fal tövében megállni.
Mivel lejt a talaj ezért a szomszéd felől a csapadékvíz a ház sarkánál folyt ki az utcára ezért tudót felázni az a falszakasz.
Eredetileg nem volt ilyen magas a föld a ház körül és nem volt fű a ház tövében ezért régen gyorsabban tudta a fal kipárologtatni a vizet.
Helyben helyi anyagokból visszaállítható az eredeti állapot.
Az iskolások legyárthatják a vályogtéglát (nekik ez nem munka).
Két ember visszaépítheti a falat. Az iskolások pedig pelyvás sárral betapasztják.
Én ezt szeretném visszatanítani,hogy az ilyen épületek megmenthetőek legyenek ezért akkreditáltattam a Vályogvetés-hagyományos építés programot.
Minden faluban vannak olyan emberek, akik segítenek, csak kérni kell.
Ezt a problémát megtudja, a falú közössége oldani pénz nélkül.
Üdvözlettel: Vass Zoltán
*
Vass Zoltán levelében leírtak alapján mentsük meg a kovácsműhelyt. Én nagyon szívesen segítek amiben tudok, és gondolom velem együtt több göncruszkai-kassai is. A napokban gondolkodtam azon, hogy jó lenne valamilyen pályázati támogatás, esetleg gyűjtés az épület teljes felújítására. Csak legyen mire pályázni a történtek után. Ezért is fontos amit Vass Zoltán- szakember- leírt a megoldásról. Véleményem szerint akad még mester a faluban, akinek “szabadidejéből” kitelik ez az önkéntes munka. De mindenképpen meg kell kérni a falu többi szakembereit is, hogy véleményezzék- mondjanak megoldást / azt mondják Bártfay az egyik legjobb /. Úgy igazán eddig fel sem fogtam, hogy milyen kincs ez nemcsak a falunak, de az egész régiónak. Más falukban két kézzel kapnának egy ilyen műemlék után. Ezért jó lenne, ha nem az egyszerűbb megoldás a bontás, hanem a megmentés majd a teljes helyreállítás lenne az épület sorsa.
Pribék Gábor
*
Kedves Vass Zoltán Úr! Kedves Gábor!
Örülök, hogy ilyen hamar reagálásra talált az írásom, ez annak tudható be, hogy vannak, akik figyelemmel kísérik településünk életét. A megoldhatónak tűnő javaslatokat köszönjük….az óra ketyeg, itt azonnali segítség szükségeltetik. Bármiféle segítséggel, felajánlással, megoldással kapcsolatban meg lehet keresni Nagyidai Sándor önkormányzati képviselőt, Bucskó Attila bérlőt, valamint Urbán József polgármestert, Havas Norbert alpolgármestert. A jelenlegi helyzettel kapcsolatban ők tudnak pontosabb tájékoztatást adni. Én a leírtakban a tényeket tettem közzé.
Czentnár Ilona
*
Én mindenben támogatok minden erőfeszítést a kovácsműhely megmentése érdekében. Göncruszka ékszerdobozának állnia kell, még legalább száz évig, de az se baj, ha ezerig. Állnia kell, és emlékeztetnie bennünket Magyarország szépségére, az elmúlt évszázadokban itt élt emberek szépérzékére, munkaszeretetére, értékteremtő szándékára és képességére. Emlékeztetni bennünket arra, hogy mi is az igazi érték.
Most összefoghatunk, ismét vállvetve küzdhetünk a közös jóért, hűek lehetünk a magyarság szelleméhez.
Tegyünk meg mindent a kovácsműhely megmentéséért!
Külön köszönöm Vass Zoltán úrnak a reményért és szaktanácsaiért, és Pribék Gábor úrnak az út-mutatásért.
Én fent vagyok a Facebook-on, és emailben is, telefonon is, személyesen is meg lehet keresni.
(Nagyidai Sándor)
*
Teljes szívemből támogatom a kovácsműhely megmentését, tény és való, hogy nagy bűn lenne, ha hagynánk elveszni a múlt egy ilyen értékes morzsáját. Nem nosztalgiából mondom ezt, hanem tényleg fontosnak találom,hogy ha majd kiérdemlem, hogy majdani unokáimmal a kovácsműhely fele sétáljak, nekik is elmondhassam, hogy is volt régen a lovakkal, patkókkal és utazókkal. Felmerült bennem, hogy mit lehet tenni ilyenkor, télvíz idején, de bízom egy időnyerő ötletben és családommal együtt erősítem ezt a kis csapatot, akiknek a kovácsműhely nem csak egy omladozó vályogház. Tisztelettel,
Szabadi Emőke

5 csatolt kép 32154
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.