Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2011. március 18., péntek 15:27

Társadalmi konszenzus kell az egészségügyben
Az egészségügy szereplőinek különböző szempontrendszereit is sorra vette előadásában a Magyar Önkormányzatok Szövetsége gödöllői konferenciáján dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, aki kijelentette, az egészségügyi reform során olyan kompromisszumra van szükség, ami az ágazat valamennyi szereplője számára elfogadható.
Beszélt a jelenlegi rendszer ellentmondásairól és annak betarthatatlanságáról. Mint mondta, új szemléletre van szükség, amiben figyelembe kell venni, hogy az egészségipar több GDP-t termel, mint amennyit felhasznál,valamint hangsúlyt kell helyezni az legújabb kutatási eredményekre: a bio- és nanotechnológiára épülő egészségiparra.
Ki kell mondani az igazságokat – mondta Rácz Jenő. Társadalmi konszenzus kell, hogy milyen ellátást vár el a lakosság, és ezért mit hajlandó áldozni. Kifejtette, nem elfogadható, hogy ugyanannyit fizet, aki vigyáz magára, mint az, aki különböző módokon rongálja az egészségét. Szólt az egyre nagyobb gondot okozó szakemberhiányról, ami nem csak az orvosoknál, hanem a nővéreknél is sürgős megoldást kíván.
A főigazgató bemutatta azt az intézmények számára új lehetőségeket nyújtó modellt, amelynek során mind megyei, mind térségi szinten jelentős racionalizálásra nyílik lehetőség. Mint mondta, az úgynevezett Pannon modellel három megye intézményeinek integrációját valósították meg, s ez lehetőséget nyújtott a belső racionalizálásra is.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.