Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 29. hétfő
Hírek témák szerint

PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. május 25., szerda 09:00

Barokk koncert zárta a kastélynyitó ünnepséget
A barokk szalonok kecses, bájos, elegáns világába repítette vissza a hallgatóságot az a koncert, mellyel tegnap este zárta a város önkormányzata az Esterházy-kastély nyitórendezvényét. A Marquise együttes előadásában többek között Monteverdi, Handel, Vivaldi, Telemann darabok csendültek fel, Blaskovics László férfi szoprán és Blaskovics-Felszeghy Judit szoprán énekeseket csemballó, barokk furulya és cselló hangja kísérte. A felhangzó darabokat Kocsis Dénes ceremóniamester verselő konferálással szőtte cselekménnyé, megidézve a nézőknek a korabeli szalonok szerelemmel és intrikával fűszerezett hangulatát.
-Feleségemmel együtt, mindketten barokk énekesek vagyunk – mesélte az előadás után Blaskovics László az együttes megalakulásának történetét. - Néhány évvel ezelőtt Németországban barokk kurzuson vettünk részt, ahol felvetődött az ötlet, hogy barokk kosztümben adjuk elő ezeket a duetteket. Először három barokk kosztüm készült el, aztán még több lett és közben bővült az együttesünk is. Immár hat éve dolgozunk együtt és azóta csaknem százötven koncertünk volt. Leginkább a gödöllői kastély barokk színházában lépünk fel, de idén egy horvátországi és egy szlovéniai fesztiválon is részt veszünk, és tizenhárom kastélyban lesz előadásunk. Fellépéseink nyolcvan százaléka kastélyban vagy palotában van, ez a környezet természetesen még inkább megteremti azt a hangulatot, amelyet a nézőknek szeretnénk bemutatni. Műsorunk tulajdonképpen pasticcio, azaz különféle szerzők dallamaiból összeállított, egy témára fűzött zenedarab. Ez egy barokk zenei műfaj, mivel azonban ezt a kifejezést kevesen ismerik, inkább azt szoktuk mondani, hogy koncertet adunk.
Az együttes előadásaival közelebb hozza a barokk kor zenei világát a ma emberéhez, és élvezhetővé teszi e letűnt kor muzsikájának stílusát.
- Évek óta kutatjuk ennek a kornak a világát, elmélyedünk a barokk kastélyok életének megismerésében, kosztümjeinket eredeti festmények alapján készítem, hogy előadásaink hitelesek legyenek. A világ ugyan sokat változott azóta, de az emberi érzelmek, gondolatok ugyanazok maradtak, így a mai nézők számára is érthetők és átérezhetők – mondta az együttes vezetője.
A pápai Esterházy-kastélyról Blaskovics László úgy fogalmazott, az előadás előtt megtekintették a főúri termeket és gyönyörűnek találták, és remélik, hogy a teljes felújítás után még szebb lesz. A Nádor teremben megszólaló barokk hangszerek különleges zenei hangzása és az előadók gyönyörű énekhangja, a pompázatos ruhákkal, finom mozdulatokkal és csábos pillantásokkal megteremtett barokk hangulat méltó zárása volt az Esterházy-kastély nyitórendezvényének.                    

                   HuHa
forrás:papa-ma.hu


5 csatolt kép 32154
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.