Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 2. csütörtök
Hírek témák szerint

HAJDÚDOROG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. június 14., kedd 12:42

Ünnepi Képviselő-testületi ülés Hajdúdorogon
Ünnepi Képviselő-testületi ülésre került sor a XVI. Városnap részeként a Móra Ferenc Általános Iskola és AMI dísztermében 2011. június 3-án.

Az ünnepséget Nagy Csaba tárogatóművész játéka nyitotta meg. Előadása a település hajdúvárosi mivoltához kapcsolódott, de emléket állított a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári béke 300. évfordulójának is. A megjelenteket Mislovics Andrea,  XVI. Hajdúdorogi Városnap és Euroregionális Kulturális Napok kulturális szervezője  köszöntötte. Beszélt a városnap jelentőségéről, amikor "a település múltja, jelene és jövőképe egyaránt hangsúlyt kap, amely egyfelől ébren tartja a város iránti elkötelezettséget, másfelől pedig a környezet számára is felmutatja a település sajátos értékeit." Fontos eleme az eseménynek az ünnepi közgyűlés, ahol átadják a helyi kitüntetéseket, fogadják a testvérvárosok delegációit. Számos kulturális, szórakoztató és sportprogrammal várják ekkor az érdeklődőket, melyek közül a lakosság apraja nagyja egyaránt megtalálja a kedvére való kikapcsolódás lehetőségét.

Ünnepi beszédet mondott Kiss Attila országgyűlési képviselő, Hajdúböszörmény város polgármestere, aki történelmi körsétára invitált bennünket, népünk értékeire hívva fel a figyelmet: "Mi magyarok egyedülálló dolgokat vagyunk képesek alkotni, csak hagyjanak mindet érvényesülni." Ajándékot is hozott magával, mégpedig a Bocskai Néptáncegyüttest, akik hajdúsági táncokat mutattak be a közönségnek.

Átadásra kerültek Hajdúdorog városának kitüntetései. A város elismeréseit olyan emberek kaphatják meg, akik sokat tettek Hajdúdorogért, önzetlen társadalmi munkájukkal elősegítetik fejlődését, öregbítették hírnevét, országos fórumokon hirdetik történeti és jelenkori jelentőségét.
Hajdúdorog Város Önkormányzati Képviselő-testülete Hajdúdorog Város Díszpolgárává avatta Dr. Szabó Miklós ügyvéd urat, a fogyatékos személyek rehabilitációjáért, esélyegyenlőségéért végzett kitartó, irányító, alapító tevékenységéért, a Fehér Bot Alapítvány, a Hajdú-Sansz Humánszolgáltató Nonprofit Közhasznú Társaság létrehozásáért, működtetéséért, a társadalmi szemlélet formálásában elért eredményeiért, áldozatvállalásaiért, hajdúdorogi munkahelyek teremtéséért, a húsz éven át tartó kiváló és eredményes, a helyi önkormányzati rendszer megalapozásában végzett munkájáért.
Szabó urat köszöntötte Lakó Sándor debreceni előadóművészt, akiknek előadásában az "Óda a fényhez" című vak és gyengénlátó költők és írók antológiájából Kerekes Géza: Érints is engem című versét szavalta, valamint a "Gitaro együttes Ha megtanulnál úgy szeretni" című dalát énekelte.

Hajdúdorog Városáért Emlékérem kitüntetésben részesítették Oláh Istvánné nyugalmazott pedagógust, a szépre és jóra neveléssel megalapozott, szakmai tudással áthatott magas fokú oktató munkájáért, a civil szervezetek működéséért vállalt áldozatos tevékenységéért, a város fejlődése, szépítése érdekében végzett társadalmi munkájáért, Hajdúdorog hagyományainak ébrentartásáért, ápolásáért, a hajdúdorogiakhoz fűződő őszinte szeretetéért, ragaszkodásáért. Elismerésüket kifejezve a tanárnő régi tanítványai egy virágkossárral, illetve Papp Kata a 4. osztályos mórás diák Füle Lajos "Pedagógus" című versével ajándékozta meg Éva nénit.

A városvezetés Hajdúdorogért Emléklapot ítélt Simon Istvánnénak, a Görög Demeter Művelődési Ház vezetéséért, a közművelődésért végzett kimagasló szakmai munkájáért és a város kulturális életében kifejtett tevékenységéért. Tiszteletük jeléül csak a Hajdúdorogi Mazsorett Együttes Éden csoportja ez alkalommal neki ajánlotta táncát.

Hajdúdorogért Emléklapot állított ki Tóth György István részére, a Hajdúdorogi 2002 Építőipari Kft. vezetőjeként végzett értékteremtő, a város fejlesztése érdekében kifejtett áldozatos szakmai munkájáért, munkahelyteremtéséért, Hajdúdorog iránti elkötelezettségéért, lokálpatriotizmusáért, mecénási tevékenységéért. Számára a mórás diákok egy csoportja kedveskedett műsorral.
A kitüntetettek nevében Dr. Szabó Miklós mondott beszédet. Saját bevallása szerint nagyszerű élmény elismerésben részesülni, ám a legfelemelőbb, ha azt saját városától, közösségétől kapja az ember a kitüntetést. Büszkeséggel tölti el, és szerencsésnek érzi magát, hogy olyan személyekkel egy napon vehette át a díját, akiket tisztel és becsül. Mindnyájan különféle munkaterületen dolgoznak, ám munkájuk ugyanolyan fontos a közösség számára. Sokszor reménytelennek tűnő eseteket is felvállalva érnek el sikereket, melyhez gyakran nem elég a tudás, szerencsére és Isten áldására is szükség van a kitűzött célok eléréséhez.

A magyarországi Hajdúdorog és a romániai Nyárádszereda települések közötti hatékonyabb együttműködés, a két város kulturális, gazdasági és társadalmi fejlesztéseinek, és a kölcsönös előnyök biztosítása érdekében testvérvárosi szerződést írt alá Nagy Zsigmondot, Nyárádszereda város jegyzője és Csige Tamás Hajdúdorog város polgármestere. A jegyző úr köszöntet mondott a testvéri gesztusért és tolmácsolta a nyárádszeredai önkormányzat üdvözletét. Reményét fejezte ki, hogy az együttműködési szerződésben foglaltak hiánytalanul megvalósulnak, ám ehhez erőt és kitartást kívánt mindannyiunknak.

A műsor zárásaképp Nagy Csaba egy közismert erdélyi dallal, a Marosszéki kerekerdővel búcsúzott a közönségtől. A tárogatóművész a Mészáros Károly Városi Könyvtár TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0027 K.A.T.K.A projektének keretén belül látogatott el Hajdúdorogra.
Útravaló gyanánt minden látogató egy Hajdúdorog díszdobozú bonbonnal és egy ünnepi kiadású Hajdúdorogi Hírmondóval lett gazdagabb. Utóbbi borítójául a 100 évvel ezelőtt, 1911-ben megjelent Hajdúdorogi Újság első száma szolgált.

A Nemzeti Összetartozás Napjának alkalmából domborműavatásra került sor az intézmény kerítésén. Győrfi Lajos szobrászművész alkotásáról a leplet Kiss Attila és Csige Tamás rántotta le. Az alkotással Hajdúdorog polgármestere az emléknap méltó megemlékezéshez kívánt hozzájárulni.

Mosolygó Marietta


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.