Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 4. szombat
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. június 19., vasárnap 20:06

Markó Béla kapta a Magyar Szabadságért Díjat
Markó Béla író, költő, műfordító, az RMDSZ egykori elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese vette át ma délután a 13. alkalommal átadott Magyar Szabadságért díjat a Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében Gémesi Györgytől, a Magyar Szabadságért díj Alapítvány elnökétől. 
Az elismerést minden esztendőben a Magyar Szabadság Napja előtt adják át. A díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, önállóságához, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják.


Gémesi György köszöntő beszédében emlékeztetett rá, hogy pontosan húsz esztendeje, 1991. június 19-én hagyta el hazánk területét az utolsó szovjet katona. Erre emlékezve ünnepeljük minden esztendőben , június utolsó szombatján a Magyar Szabadság Napját, amit  2000-ben az Országgyűlés emléknappá nyilvánított.
Mint mondta, régóta figyelemmel kíséri Markó Béla tevékenységét, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az RMDSZ a határon túli magyarok legerősebb érdekvédelmi szervezete lett. Nagyra értékeli, hogy elsősorban a tárgyalás és a párbeszéd eszközeivel igyekszik élni, s ennek eredményeként olyan mozgástérbővítést sikerült elérnie, amit senki másnak. Markó Béla egy korábbi nyilatkozatából idézte szavait, mely szerint számára „Az RMDSZ érdekeinél egy érdek fontosabb, a romániai magyarság összérdeke.”
Ezt követően Gaálné dr. Merva Mária, irodalomtörténész méltatta Markó Béla irodalmi tevékenységét, majd egy kisfilm mutatta be politikai pályafutását. Az ebben elhangzott interjúban az RMDSZ volt elnöke úgy fogalmazott, a politikát és az irodalmat az önkifejezés és a közösség szolgálata egy formájának tartja. Mint mondta, nem csak az anyanyelvi oktatás, az autonóm módon való létezés és a nyelv szabad használata érdeke a romániai magyarságnak, hanem a jobb életkörülmények megteremtése is, ami azonos a román érdekekkel. Vannak olyan célok, amik szembe állítanak, de vannak olyanok, amik összekapcsolnak minket – hangzott el a beszélgetésben, amelyben felhívta a figyelmet az összefogás szükségességérre. Kijelentette, a romániai magyarság akkor érte el a legnagyobb sikereket, amikor egységes tudott lenni. Ezek közül kiemelte az oktatási és a közigazgatási törvényt, amelyek eredményeként ma minden olyan településen kötelező a magyar nyelv használata, ahol a magyar lakosság aránya húsz százalék fölött van. Felhívta figyelmet arra, hogy míg 1990-ben jóformán nem volt önálló magyar középiskola Erdélyben, ma több mint hatvan ilyen intézmény létezik.
A díjat Gémesi  György adta át Markó Bélának, aki ezt követően köszönetét fejezte ki az elismerésért, ami  - mint mondta - általa többeknek is szól, mindazoknak, akik optimisták voltak, politikára, érdekképviseletre vállalkoztak, és  eredményt értek el az elmúlt két évtizedben.
„A magyar szabadság gondolatával bennem mindig az aggodalom és a szorongás társul. Ennek a nemzetnek mindig félteni kellett, és küzdenie kellett a szabadságért” – mondta. Megköszönte az adományozóknak azt is, hogy a gondolatot, amit a díj képvisel, kiterjesztették a határon túlra is.
„Mert a Magyar Nemzet, csak akkor lesz szabad, ha minden részében szabaddá válhat. Erdélyben ehhez közelebb vagyunk, mint két évtizede voltunk.  A szabadság egy és oszthatatlan a Kárpát-medence minden népe és nemzete számára. A mi feladatunk, hogy ezt megértessük a velünk élőkkel” – mondta Markó Béla.
A díjátadást özv. Antall Józsefné, a díj korábbi kitüntetettje, és Michaela Pop, Románia Nagykövetségének másodtitkára is megtisztelte jelenlétével.  


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.