Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 5. vasárnap
Hírek témák szerint

KÖRNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. augusztus 21., vasárnap 10:18

Szent István intelmei Környén
1996-ban készült el az Árpád Emlékmű Környén, így idén már 15. alkalommal biztosított a Millecentenáriumi Emlékpark méltó helyszínt a Szent István király tiszteletére rendezett ünnepségnek. A szombati eseményen a képviselő-testület döntése értelmében hatan vehettek át elismerést kiemelkedő teljesítményük, illetve hosszú évek áldozatvállalásos tevékenységük megbecsüléseként.


Adjunk hálát a szent királynak, hogy művét véghezvitte, és államalapításával hazát, otthont adott a népének, nekünk – hangzott el Beke László polgármester ünnepi beszédében szombat délután a környei Millecentenáriumi Emlékparkban. Környe első embere kiemelte: a Szent István által épített fundamentum erejét jól példázza, hogy a történelem vérzivataros eseményei, a tatárjárás, törökdúlás, a Habsburg uralom vérbe fojtott szabadságharcokkal, Trianon, kommunista uralom, szovjet megszállás ellenére is él nemzetünk, létezik a hazánk. 
„Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség…” – idézett Szent István intelmeiből, s egy másikhoz kapcsolódva végül azt kívánta, hogy a „szeretet gyakorlása vezessen el mindannyiunkat a legfőbb boldogsághoz.”


Az ünnepi gondolatok után Beke László polgármester, Orlovits Tímea jegyző, Paul-Heinz Petri, Környe testvértelepülése, Steffenberg Partnerkapcsolati Egyesületének elnöke, valamint a helyi Német Kisebbségi Önkormányzat képviseletében Bogár Ferencné alelnök és Wiszt Ferenc helyezett el koszorút az Árpád Emlékműnél, majd Bedy Sándor plébános szentelte meg az új kenyeret, amelyre Szemeti Ferenc tiszteletes osztott áldást.


Hagyomány, hogy a környei önkormányzat az államalapítás ünnepén ismeri el azok tevékenységét, akik kiemelkedő teljesítményükkel öregbítik a község hírnevét, vagy hosszú évek áldozatvállalásos ténykedésével vívják ki a település közösségének megbecsülését. A szombati ünnepségen a képviselő-testület döntése alapján hatan vehettek át elismerést Beke Lászlótól.
25 éve Környe község érdekében tett fáradozásáért, a katolikus hitélet példaértékű szolgálatáért, az egyházi és a világi kulturális események segítéséért, támogatásáért, Környe Községért Díjban részesült Bedy Sándor római katolikus plébános. A Partnerkapcsolatok Díját Dr. Juhász György Tardoskedd, Környe testvértelepülésének egykori polgármestere vehette át, míg a Gazdasági Díjat a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft-nek ítélte oda a képviselő-testület. Környe Község Sportjáért Díj elismerésben részesült Reichnach Ferenc volt atléta, edző, akinek keze alól az elmúlt időszakban több országos bajnok, korosztályos válogatott versenyző került ki, egyik tanítványa tavaly Európa Bajnoki 8. helyezést ért el. Az Egészségügyi Díjat Áncsákné Wiszt Klára, a Szent Rókus rendelőintézet körzeti nővére, ápolója és foglalkozás egészségügyi nővére vette át.
Az ünnepségen a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztere – Dr. Réthelyi Miklós – által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerésben részesült Bella Sándorné, született Eck Mária, aki élete egyetlen munkahelyén, a Környei Vackor Óvodában ez év májusi nyugállományba vonulásáig 39 éven át nevelte óvodapedagógusként szeretettel, hivatástudattal, felelősségérzettel a rábízott gyermekeket.
Beke László polgármester a nyolc esztendős Lóczi Boglárkát is köszöntötte, aki nem mindennapi magyar siker részese volt a hónap elején a daganatos betegségekből felgyógyult gyerekeknek rendezett II. Győztesek Versenyén egy Moszkva melletti üdülőkomplexumban. A 7 – 16 éves gyermekekből álló, 30 fős lelkes magyar csapat 18 arany, 6 ezüst és 9 bronzéremmel érkezett haza, s ezzel az első lett az éremtáblázaton a számos, főként Európából érkező csapatok között. Lóczi Boglárka a magyarok aranyérmeinek számát gyarapította, légpuska lövészetben állhatott a dobogó legfelső fokára.


A Német Nemzetiségi Dalkör előadásával, s a Szivárvány Táncegyüttes László Márta múltidéző koreográfiájával készült, nagy sikert arató „Töltsd el szívünk fényesség” című produkcióval színesített ünnepséget szombaton gulyásparti és utcabál követte a sportpályán, majd este tíz órakor a már hagyományos tűzijáték kápráztatta el a vendégeket.

1 csatolt dokumentum díjazottak
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.