Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 6., kedd 17:21

Képviselő-testületi ülés: Megszületett a 2012-es költségvetés (1)
Elfogadták a képviselők az idei költségvetést a február 29-én tartott testületi ülésen.

A tervezett bevételi főösszeg 13.6 milliárd forint, hitelfelvétellel nem számolnak, miközben mintegy másfél milliárd forint jut fejlesztésekre.


Napirend előtti felszólalásában Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) a Szarvas utcánál egy eltűnt zsákutcát jelző tábla pótlását kérte.


Laczik Zoltán (MSZP) az iránt érdeklődött, hogy a Sportcsarnok és az 1. számú Általános Iskola mellett éktelenkedő hatalmas gödörnek - amely a félbemaradt „Solaris” beruházás öröksége -, mi lesz a sorsa?

Wittinghoff Tamás polgármester válaszában elmondta, hogy egy magánberuházásról van szó, amelynél csődbe mentek az eredeti befektetők. Szerencsére azok a beruházási elemek, amelyeket a város felé vállaltak, hiánytalanul megvalósultak. Egy új befektetői kör felvásárolta a céget, amely most az azóta életbe lépett „pláza-stop” törvény alól igyekszik mentességet szerezni. csak ezt követően indulhat újra a beruházás.

Császárné Kollár Timea (Jobbik) kérte, hogy pár pillanatig némán emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól.
Ezt követően arról beszélt, hogy a Szabadelvű Polgári Egyesület élére Kuncze Gábor, volt SZDSZ-es politikus került, Wittinghoff Tamás pedig elnökségi tag ebben a szervezetben. Meg nem cáfolt sajtóhírek szerint – mondta, az egyesület a Gyurcsány-féle új párttal készül szövetségre lépni. Azt állította, hogy a polgármester pártfüggetlensége sem a választások idején, sem azóta nem áll fenn. Kérte, hogy a Budaörs Fejlődéséért Egyesület szavazói gondolják át, a volt SZDSZ-re és Gyurcsány Ferencre akartak-e annak idején voksolni.

Wittinghoff Tamás válaszában úgy fogalmazott: nem emlékszik, hogy valakinek is foglalkoztak e már testületi ülésen bármilyen egyesületi tagságával. Felidézte, hogy ez az egyesület még 2009-ben alakult, és ő azóta elnökségi tag ott. Ebből soha nem csinált titkot. Hazugságnak nevezte, hogy nem cáfolták meg Császárné Kollár Timea által említett – Gyurcsányra vonatkozó - hírt. Egyébként – mint fogalmazott -, nem tartja Gyurcsány Ferencet patás ördögnek, mint ahogyan az is tény, hogy a Fideszt csak a legszélesebb összefogással lehet majd leváltani. A következő választáson minden demokratikus erőnek össze kell fognia, ha eredményt akarnak elérni. Úgy vélte, azt majd a választóknak kell eldönteniük, hogy zavarja-e őket, hogy ő egy polgári és szabadelvű értékeket képviselő egyesület tagja. Mindazonáltal testületi ülésen jobb lenne, ha a város ügyeivel foglalkoznának – fejezte be felszólalását.

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) azt kifogásolta, hogy a városon belül járó buszok meghibásodása esetén olyan kisebb járművekkel helyettesítik ezeket, amelyekre például a babakocsik nem férnek fel.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) kérte, hogy a síkosságmentesítő anyagokat takarítsák fel minél előbb.

Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) szintén a helyi buszok ügyéhez szólt hozzá. Szerinte nem teljesítik azokat a környezetvédelmi normákat, amelyek vállalása pedig nagyban hozzájárult, hogy éppen ők nyerjék meg a pályázatot.

Első napirendi pontként még a 2011. évi költségvetési rendeletet módosították. Ez rutin eljárás, időről-időre át kell vezetni a rendeletben a korábban elfogadott, és pénzügyi mozgással is járó döntéseket.

A 2012. évi költségvetési rendelettel kapcsolatban Wittinghoff Tamás elmondta, hogy az előző évben a folyamatosan csökkenő központi források mellett kellett elvégeznie a városnak a kötelező és vállalt feladatait. Különösen nehéz volt az oktatási rendszer színvonalának megőrzése, ezért döntöttek úgy, hogy ezeket az intézményeket kistérségi fenntartásba adják. Az idei költségvetés nagyjából megegyezik az előző évivel. Bár idén még nagyobb kihívás előtt áll majd az önkormányzat, hiszen az új közoktatási törvény nagyon megnehezíti az eddig elért magas színvonal fenntartását. Eközben egyelőre nem ismert sem az, hogyan szerződhetnek vissza az önkormányzatok saját intézményeik fenntartását, illetve milyen lesz ennek a finanszírozási háttere. Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere egyenesen úgy nyilatkozott, hogy, ahol magas szintű volta képzés, ott látványosan gyors lesz a hanyatlás, míg a gyengébbeknél csak nagyon sokára érezhető majd javulás.
Szerencsére idén is jut pénz fejlesztésekre: út és járdaépítésre, óvodabővítésre, zöldterületek karbantartására, felszíni vízelvezetésre. Azonban a mérték sokkal szerényebb, mint régebben. Továbbra is a helyi adókból származik a legnagyobb bevétel, 7.7 milliárd forint. A polgármester szerint a jobboldali többség túlságosan kicsi összeget tervez az általános tartalékra, miközben nagyon sok ötlete van mindenféle ügyek támogatására.

Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) szerint a több száz millió forint, amelyet céltartalékba helyeztek elegendő biztosítákot nyújt rendkívüli helyzetekre. Nagyon alaposan készültek erre a költségvetésre, amelynek első lépése éppen az iskolák kistérségi fenntartásba adása volt, ami az idei költségvetésben is 700 millió pluszforrást jelent. Ugyanígy az ő javaslatukra emelték meg az iparűzési adót, ami szintén hoz 350 milliót. Fontosnak tartják azt az 50 milliós pályázati alapot, amit a helyi vállalkozásoknak forgatnak vissza. Jelentős eredménynek nevezte, hogy az iskolákban még mindig lesz 13. havi fizetés és cafetéria is, mégpedig a törvényi maximumon. De fejlesztésekre is jut másfél milliárd forint. Mindenféle támogatásokra is majd egymilliárdot fordíthat az önkormányzat.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy valamennyi intézménnyel tételesen végigszámolták a saját költségvetéseiket. Általában öt százalékos emelkedés lesz mindenütt az előző évhez képest. Javasolta, hogy a pénzügyi bizottság folyamatosan készüljön a 2013 évi költségvetésre.

Császárné Kollár Timea (Jobbik) örömmel tapasztalta, hogy ebben a költségvetésben szerepelnek óvoda felújítási és bővítési tervek.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.