Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2012. március 11., vasárnap 15:39

Mezőhegyes Csongrádba tart (6) - társadalmi tények – szolgáltatás
Az 1990-es évek elejéig
 
Ipari jellegű szolgáltatás: helyben, a Birtok, majd az Állami Gazdaság iparosai (kovács, lakatos, esztergályos, bognár, asztalos, kőműves, festő), az 1900-as évektől a csekély létszámú, kiváló kisiparos: órás, pék, cipészek, szobafestők és mázolók. Ezért a közeli településekről bejáró dolgozók itt készítették, javíttatták mobil eszközeiket, készségeiket
 
Személyi szolgáltatás (fodrász, kozmetikus, szabó, varró): helyben. Ezért a közeli településekről bejáró dolgozók itt készítették, javíttatták ruházatukat, lakás-textíliákat, és ide jártak fodrászhoz. (A mai Fémipari Kft. jogelődjének a Vas- Fa- Fém és Gépipari Szövetkezet Szolgáltató házában fodrászat, kozmetika és cipészet volt.)
 
Az 1990-es évek elejétől
 
A rendszerváltás, a privatizáció és napjaink gazdasági recesszió következtében mind az ipari, mind a személyi szolgáltatások iránti igény visszaesett. A helyi szolgáltatók önfenntartási nehézségei miatt csökkent a szolgáltatók száma, egyes szolgáltatások megszűntek. A vidékről Mezőhegyesre a fodrászati és a kozmetikai szolgáltatásokat veszik leginkább igénybe.
 
 
 
 
 
Közigazgatási szolgáltatás
 
Nem véletlen a külön cím. Ez az az egyik tevékenység, amely jelenlegi felkészültségünk alapján nyilvánvalóvá teszi a Csongrád megyéhez tartozást.
 
Államigazgatási szolgáltatás illetékességi egyezősége
Önkormányzati igazgatási szolgáltatás illetékességi egyezősége
 
Az állami feladatokból bizonyos tevékenységeket az állam megtart saját ellátási körében, ezek az államigazgatási feladatok, amelyek jó része jegyzői hatáskörbe tartozik, és vannak bizonyos tevékenységek, amelyek ellátását az állam átengedi a települési önkormányzatoknak, ezek
 az önkormányzati hatáskörök, amelyek jelentős hányadát a képviselő-testület gyakorolja – de
 mindkét tevékenység esetében törvény szabja meg az ellátási területet. Ez utóbbi az illetékesség.
 
Várhatóan 2012. december 31-éig a fenti két nagy feladatcsoportot a polgármesteri hivatalok látják el.
 
Térjünk vissza a közigazgatási feladatokhoz, ezen belül a jelenleg jegyzői hatáskörbe tartozó államigazgatási feladatokhoz.  
 
I.                    
Vannak olyan államigazgatási feladatok, amelyeket országos hatáskörrel láthat el a polgármesteri hivatalok egy része.
Eddig ilyen volt a nagyvárosok és mint Mezőhegyes is a kiemelt körzetközponti feladatot ellátó polgármesteri hivatalokban működő okmányirodák tevékenysége (kivéve a vállalkozásokkal kapcsolatos ügyintézés, mely közigazgatási határhoz kötött). Az Európai Unió bármely országából és természetesen Magyarországon belül is bárhonnan jöhetett bárki a mezőhegyesi okmányirodába – teljes kiszolgálásba részesült. Az ügyfél más hivatalt nem kellett kiegészítő eljárás végett felkeressen.
Az okmányirodai hatás- és jogkörökön túl, minden más államigazgatási hatáskörben, pl.: gyámhivatali, gyámhatósági, építéshatósági hatáskörben, csak az adott településen jogosult eljárni a hatóság. Igazgatási társulás esetén a társulásban résztvevő valamennyi településen. Az igazgatási társulás speciális fajtája a körjegyzőség is.
Tehát a polgármesteri hivatalokban, körjegyzőségekben ellátott feladatok, hatáskörök többségének gyakorlása kifejezetten megyehatárhoz kötött. A jogorvoslati rendet másként nem tudták megoldani. Körjegyzőség nem jöhetett létre megyehatárokon átnyúlva, mert az államigazgatási ügyekben hozott döntés elleni jogorvoslat illetékessége az adott megyéhez tartozott. (A két megyéből verbuválódott körjegyzőség esetét is meg lehetett volna oldani, de ez nem témája értekezésünknek.)
Igazgatási társulás az államigazgatási feladatok ellátására több település vonatkozásában kizárólag megyén belül, a járások belépésével, járáson belül szervezhető!
 
II.                 
A közigazgatási feladatok másik nagy csoportját az önkormányzati feladat- és hatáskörök alkotják, melyek szintén csak a saját település közigazgatási határain belül láthatóak el.
Az igazgatási társulások – építéshatósági, gyámhivatali és az igazgatási társulás speciális fajtája a körjegyzőség viszont nem lépheti át a megyehatárt.
Mezőhegyes vonatkozásában ennek jelentősége az új önkormányzati törvény hatályba lépésével válik nyilvánvalóvá, amikor is a kisközségek közös hivatala feladatainak ellátása valósulhatna meg városunkban Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros önkormányzati hivatala székhelye, központjaként. (Az építéshatósági, a gyámhivatali – csak a legismertebbeket említjük – átkerülnek a járásokhoz.)
Intézményfenntartó társulások – pl.: oktatás, szociális ellátás – a társult települések összessége által elfogadott megállapodás szerint együttes üléseken vagy polgármesteri képviselettel döntenek a társulás kérdésében. Az intézményfenntartó társulás átlépheti a megyehatárt.
A várható új szabályozás szerint leválasztják az önkormányzatokról teljesen az államigazgatási feladatokat. Ilyenek pl: anyakönyv, hagyaték, gyámhivatal, gyámhatóság, építéshatóság, okmányozás, útfelügyelet, a szociális ügyek jelentős hányada.
Ezen feladatokat a járási hivatalokhoz rendelik. Tehát főszabályként a településeken megszűnik ezen feladatok ellátása.
 
Nézzük mennyiben:
 
A mikró-térségek központjaiba a járási hivatali feladatokból kitelepítik a gyakori előfordulású ügyek intézését. (Állami szinten nincs még kidolgozva.)
 
Minden egyéb településen úgynevezett kormányablak működik majd, ahol
 
az ügyfél
 
egyrészt eligazítást kap, hogy hová mehet ügye intézése végett,
másrészt lesznek olyan gyakori előfordulású, csekély szakértelmet igénylő és az internet segítségével távkapcsolattal intézhető ügyek, melyeket saját településén (lakóhelyén) intézhet. (Még nincs kidolgozva.)
 
Kovácsné dr. Faltin Erzsébet sk.
polgármester
 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.