Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 4. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2012. május 26., szombat 09:33

A képviselők is kiálltak a Fasang mellett
Noha senki nem akarta megszüntetni a Fasang Árpád Zeneiskolát, majdnem kétezer aláírással petíciót nyújtottak be az iskola tanárai, a diákok szülei a csepeli képviselő-testületnek, hogy megmentsék az intézményt. A csütörtöki testületi ülésre is szép számmal érkeztek az iskolából, hogy nyomatékot adjanak törekvéseiknek.
Az ülés azzal kezdődött, hogy Németh Szilárd polgármester felolvasta a petíciót, amelynek aláírói az oktatási intézmény megmaradása mellett érveltek. A polgármester ezt követően bejelentette, hogy az aláírókhoz csatlakozott az egész Fidesz-frakció, vagyis újabb 15 kézjegy került a dokumentumra. Ezzel az aktussal az önkormányzat vezetése ismét megerősítette, hogy a rémhírekkel ellentétben a felek ugyanazt akarják, a Fasang Árpád Zeneiskola önálló intézményként történő fennmaradását. Németh Szilárd emlékeztetett rá: már tavaly decemberben szavát adta erre, és ehhez tartja magát azóta is.
Miskolci József Sándorné, a Fasang Árpád Zeneiskola igazgatója ugyanakkor nem kapta meg a testület bizalmát, hogy vezetőként folytathassa a munkáját az iskola élén. A döntés egyik oka lehet az iskola átvilágításának eredménye, mely szerint az intézmény kiadásai körülbelül 50 millió forinttal haladják meg az elvárható, elfogadható szintet. Az átvilágítás megállapításai között a vezetők indokolatlanul magas fizetése és fizetés-kiegészítései is szerepelnek. Az intézmény jelenlévő oktatói és a szülők láthatóan értetlenséggel fogadták a képviselők döntését.
Napirend előtt tájékoztatták a képviselőket arról, hogy a Kúria elutasította a budapesti kormányhivatal indítványát, melyben a kerületi városrendezési rendelet megsemmisítését kérte. A Kúria a csepeli önkormányzatnak adott igazat. A helyi rendelet lényeges pontja, hogy a családi házas városrészben ne lehessen többlakásos házakat építeni. A képviselők úgy döntöttek, hogy a Csete Balázs Gimnáziumot és Szakközépiskolát továbbra is a csepeli önkormányzat működteti, miután a főváros nem kívánta átvenni az intézményt. A testület támogatta Papp Péternek, Csepel új rendőrkapitányának kinevezését, és elfogadta beszámolóját az elmúlt időszak rendőri tevékenységéről. A közterület-felügyelet munkáját érintő változás, hogy munkatársai ezentúl a nap 24  órájában teljesítenek szolgálatot.
Pákozdi József (Jobbik) előterjesztésében vitatták meg a Csevak korábbi évekre visszahúzódó zavaros pénzügyeinek rendezését. Németh Szilárd elmondta, hogy ha a bűncselekmény gyanúja felmerül, az igazságszolgáltatás feladata az ügy kivizsgálása és a felelősök megbüntetése. Szenteczky János, az MSZP frakcióvezetője jelezte, hogy ő már ismeri a visszaélések gyanújában, többek között a CSEVAK ügyeiben tett feljelentések nyomán elindult rendőrségi vizsgálatok tanúvallomásait, és akinek ez nem tetszik, az álljon be a sorba, és tegyen ellene újabb feljelentést. Eredetileg Borka-Szász Tamás (DK) tett javaslatot arra, hogy tegyék nyilvánossá azokat a büntető eljárásokat. A képviselő azonban utóbb nem adta nevét ahhoz, hogy a képviselők többsége megszavazta a Vörös Csepel könyv folytatását, amely a korábbi időszak visszaéléseit, kétes ügyeit tárta a nyilvánosság elé.
A képviselők megszavazták, hogy másfél millió forinttal támogatják a Csepeli Öttusa és Vízi Sport Egyesületet a „Fut a Csepel” családi program megszervezéséért, amely tavaly nagy sikert aratott. Eredetileg 400 ezer forintról volt szó, de ezt az összeget egymillióra emelték fel, hogy támogassák a Kisebbségekért--Pro Minoritate Alapítványt. A Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar javára ötmillió forintot szavaztak meg a képviselők. Kilenc csepeli egyház részére éves működésükre két és félmillió forint támogatást hagyott jóvá a testület; az összeget az érintettek saját belátásuk szerint osztják szét. A csepeli diákok színházlátogatására félmillió forintot szavaztak meg. Az ellenzék részéről szóvá tették, hogy ezt az összeget inkább a Munkásotthonnak kellene adni, ahol szintén rendezhetnek színházi előadást. Németh Szilárd a felvetésre utalt arra, hogy a Munkásotthon tulajdonosi köre offshore hátterű vállalkozókból áll, márpedig az Alaptörvény tiltja a kétes hátterű vállalkozók támogatását közpénzből. A képviselők javaslatot fogadtak el a korábban az MDF használatában álló ingatlan sorsáról. A tervek szerint az épületben nyugdíjas klub működne. A testület döntött arról, hogy a Szabadság köz végénél biztosítják a közvilágítást. A képviselők elbírálták és megszavazták a csepeli nemzetiségi önkormányzatok 2012. évi pályázati kiírásra benyújtott támogatását is.
 
Cs. A.

fotó: Kitzinger Adrienn és Zarándi Bence

3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.