Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 5. vasárnap
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2012. június 29., péntek 09:01

Egy kézbe került a Rákóczi Kert működtetése
A csütörtöki csepeli képviselő-testületi ülésen tárgyalták meg azt az előterjesztést, amely lehetővé teszi, hogy a Rákóczi Kert működtetése és fenntartása egy kézbe kerüljön. A rendelet hosszú, több mint egy évtizedes vitáknak és a Civil Házban működő szervezetek akadályoztatásának vetett remélhetőleg véget. Még a rendelet megalkotása előtti héten is volt egy olyan konfliktus, amely többet nem fordulhat elő. A probléma megoldását az MSZP nem támogatta.
2012. június 22-én, pénteken az interneten meghirdetett Csepeli Civil Piknik résztvevői nem tudták megtartani harmadik rendezvényüket a Rákóczi Kertben, mivel a területen ezzel egy időben, szabályos közterület-foglalási engedéllyel családi napot tartottak a közterület-felügyelők. A 10-15 fős civil társaság egy könnyed szalonnasütésre gyűlt volna össze, de a tervezett programot így nem tudták végrehajtani. A sajnálatos esetből hamar politikai konfliktus lett, miután kiderült, hogy a civilek politikusok is voltak, akik a történteket politikai támadásnak minősítették.
Balogh Ilona korábbi MSZP-s képviselőasszony, a "Civil Piknik" egyik szervezőjének elmondása szerint rendezvényüket jó előre bejelentették a Csepeli Városgazdánál (korábbi nevén Csevak), amely Rákóczi Kert üzemeltetője. Civilként szalonnasütésre gyűltek össze, és egy smaragdfát akartak elültetni. Nagy Szilveszter korábbi MSZP-s képviselőjelölt, aki magát csepeli polgárként mutatta be, baráti találkozónak nevezte a pikniket, amelyen bárki részt vehetett. Elmondása szerint, amikor megjelentek a Rákóczi Kertnél, nem engedték be őket, mert a területen éppen a közterület-felügyelet munkatársai tartottak családi napot.
Az ügyben Ábel Attila alpolgármestert kerestük meg, aki elmondta: a sajnálatos eset valóban megtörtént, elnézést kértek érte, de remélhetőleg többet nem fordulhat elő.
- Már az első két "Civil Pikniket" is a választások után tartották meg a szervezők, méghozzá mindenféle konfliktus vagy probléma nélkül. A Rákóczi Kert szalonnasütésre alkalmas tűzrakó-helyeit nemrég újították fel, használatuk bárkinek szabad és ingyenes, csak előzetesen kell bejelentkezni a helyszínen. Csakhogy az épületeken kívüli és a kerítésen belüli rész közterület is volt. Nagyobb rendezvényekhez ezért közterület-foglalással, a Polgármesteri Hivatalon keresztül is igénybe lehetett venni. Június 22-én ez a kettő egymással párhuzamosan történt. A civilek a Rákóczi Kertnél jelentkeztek be, a közterület-felügyelők pedig a Polgármesteri Hivatalnál foglalták le családi naphoz a közterületet. Ez nem politikai támadás volt, hanem rendszerhiba, ami nagyon régen fennállt. Mindemellett már a képviselő-testületi ülésen elnézést kértünk a kellemetlenségért, és én ezt tudom most megismételni - emelte ki az alpolgármester.

Az MSZP most sem támogatta a Rákóczi Kert rendezését
Ábel Attila emlékeztetett arra, hogy a Rákóczi Kert 2012 elejéig egyszerre három fenntartóhoz-kezelőhöz tartozott. A civil szervezetek működését és terveit ez az évtizedes probléma alapjaiban zavarta, amit sokszor szóvá tettek. A helyzet rendezésére 2012 januártól történt meg az első lépés, amikor a Csevakhoz került a Rákóczi Kert. Onnantól már "csak" kettő fenntartó-kezelő volt, és ezt csökkentették most le, a 2012. június 28-i képviselő-testületi ülésen egyetlen szervezetre, a vagyonkezelőre. Ezzel egy csapásra egyszerűbb lett minden.
- A probléma tehát nemcsak ismert volt, de dolgoztunk is a megszüntetésén. Ha nincs ez a sajnálatos eset, a dupla szervezések lehetősége szép csendben szűnik meg. Így a "Szalonna-gate" tett rá pontot, még ha előtte több ilyen is volt az elmúlt sok-sok évben. Az eset pikantériája, hogy az MSZP, melynek a pórul járt "civilek" a képviselői vagy képviselő-jelöltjei voltak, most sem támogatta a probléma megoldását. Magánvélemény, de szerintem az általunk elhárított akadályok mellett a csepeli civil életnek az tenne a legjobbat, ha a civilek civilek, a politikusok pedig politikusok lennének. 2010 októberéig, 16 éven keresztül éppen azok a "civilek" vezették politikusként a kerületet, akikkel ez a sajnálatos eset történt. Ha politikusokként odafigyeltek volna a Rákóczi Kert problémáira, akkor tíz éve megoldhatták volna ezt a helyzetet, és civilként nem látták volna kárát - hangsúlyozta az alpolgármester.

Csepel.hu  
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.