Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 5. vasárnap
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2012. június 29., péntek 13:32

Uszoda a strand mellett, Teller Ede nevét kapná a gerincút – ülésezett a képviselő-testület
A csütörtöki képviselő-testületi ülésen a képviselők szavaztak a díszpolgári címekről, melyek átadására július 18-án, Csepel újjáépítésének 300. évfordulóján kerül sor ünnepélyes keretek között.
Akik megkapják a Csepel Díszpolgára kitüntetést: Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Kovács István szabadfogású birkózó világbajnok, olimpiai bronzérmes, a Lacza Márta – Dékány Ágoston grafikus és festőművész házaspár, Laurencz László kézilabda mesteredző, Radics Béla rock zenész (posztumusz), Dr. Sárdy József gyermekorvos (posztumusz), Szegedi Lujza tanárnő és Vezér Endre helytörténész.
A Csepeli Strand mellett épülne meg az új uszoda, Teller Edéről közterületet neveznének el, a következő télen újra szabadtéri jégpályát létesítenek, Varga Norman csepeli sportolónak anyagi támogatást nyújtanak – egyebek mellett erről döntött még a képviselő-testület csütörtöki ülésén. A fontosabb napirendi pontok között szerepelt, hogy a megújuló erőforrások felhasználásával kombinált épületenergetikai beruházásokat valósítanának meg a kerület által fenntartott óvodákban és bölcsődékben.
Németh Szilárd polgármester előterjesztésében fogadta el a testület azt a rendeletet, amely a közterületen folyó közösségellenes magatartást szankcionálja. Ezek közé tartozik egyebek mellett az állattartásra vonatkozó szabályok megszegése, utcanévtáblák rongálása, ingatlan házszámtáblájának hiánya, ingatlan előtti utcai terület elhanyagolása, mindenféle koldulás. Ezeket a szabályszegéseket korábban nem szankcionálták pénzbüntetéssel a rendeletek. A szabályok betartatásáról a közterület-felügyelet munkatársai gondoskodnak.
Csepel arculatváltásának és újjátelepítésének 300. évfordulója jegyében az önkormányzat másfél millió forintot biztosít arra a célra, hogy a kerületben található oktatási és nevelési intézményeket az új címeres zászlókkal lássák el.
A testület úgy döntött, hogy a polgármester az Aktív Polgárok Európáért programon keresztül, amelynek része a testvérvárosokkal való tematikus hálózat kiépítése és működtetése, pályázatot nyújtson be szeptember elsejéig uniós források elnyerésére. Csepel a kölcsönös érdeklődést kiváltó témákban hálózatot kíván létrehozni és a tevékenység előkészítéseként diplomáciai kapcsolatot vesz fel a következő településekkel: Nagyszalonta, Fiume, Szczecin, Kielce, Farkaslaka, Oroszhegy, Wolomin, Vámosgálfalva.
A képviselők döntöttek arról, hogy a II. Rákóczi Ferenc út 73. szám alatti ingatlant izraelita imaház létesítésének céljára használatba adja.
A testület megszavazta, hogy Varga Norman csepeli futónak 200 ezer forint anyagi támogatást nyújt. A sportoló Csepelről indult el, hogy futva tegye meg a távot Londonig, az olimpia helyszínéig.
A testület elfogadta a kezdeményezést, hogy Teller Ede atomfizikusról nevezzék el a készülő gerincutat. A névadás elfogadásáról a fővárosi közgyűlés dönt. Teller Edéről jelenleg nincsen közterület elnevezve Budapesten.
Szó esett arról, hogy az új uszoda a Csepeli Strand mellett épülne fel. Az ehhez szükséges tervdokumentációk elkészítéséhez 22 millió forintot különítettek el. Korábban négy helyszínen nyolc uszodaterv készült, de egyik sem elfogadható, mert megvalósításuk túlságosan sokba kerülne. A mostani önkormányzat szerint többféle szempontból is a Csepeli Strand lenne a legalkalmasabb helyszín az uszoda megépítésére.
Hasonlóan az elmúlt télhez, idén is szabadtéri jégpályát alakítanak ki a Szent Imre téri buszvégállomás mellett a nagy érdeklődésre való tekintettel. A jégpályát december elsején nyitják meg és az időjárástól függően január végén vagy februárban zárják be. Az előző évben nem csak iskolás csoportok használták, hanem minden korosztály élvezte a csepeli jégpályát.
Az önkormányzat pályázni kíván az épületenergetikai fejlesztéseket célzó forrásokra. Az anyagi forrás előteremtése lehetővé tenné, hogy a kerület által fenntartott óvodák és bölcsődék energetikai rendszerét korszerűsítsék.
A testületi döntése nyomán megszűnik a Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény, a munkatársak által ellátott feladatok átkerülnek az iskolákhoz.
Cs. A.
fotó: Kitzinger Adrienn

3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.