Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 4. szombat
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 29., péntek 17:25

Mindenkinek káros az új költségvetés
Botka László szerint az új költségvetés mindenki számára káros és plusz terheket ró a településekre és azok lakóira egyaránt. Szeged polgármestere erről a Parlamentben beszélt mai felszólalásában.                
A politikus hangsúlyozta, már tavaly decemberben az új önkormányzati törvénynek köszönhetően jogfosztottak lettek az önkormányzatok, mivel elvették iskoláikat, egészségügyi intézményeiket, az új költségvetésnek köszönhetően pedig megtörténhet az önkormányzatok teljes kirablása is. Amennyiben változatlan formájában fogadják el a költségvetést, akkor például Szeged elveszíti illeték bevételeit, a személyi jövedelemadóból származó bevételeit és a gépjárműadó 60 %-át is, valamint a közoktatási normatívát. Ez több mint 10 millird forintos bevételkiesét jelent a városnak. A kormány elvesz feladatokat is: oktatás, okmányirodák, gyámügy, azonban ezek finanszírozása eddig 7 milliárd forintba került a városnak. A számok is jól mutatják Szegedtől 3 milliárd forinttal többet vesz el az Orbán kormányt - tette hozzá Botka László.
Véleménye szerint nem fog hosszú életet élni a költségvetés, amelyet már a Fidesz sem vesz komolyan, hiszen 300 milliárd forintot csoportosított át benne, "feltalálva az állam megadóztatását". 
Drasztikus áremelés és megszorítás látszik a jövő évi költségvetésben, amelynek egyik vesztesei az önkormányzatok lesznek - emelte ki felszólalásában a politikus. Hangsúlyozta, azzal, hogy a kormány nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, az ott élők életét keseríti meg. Ráadásul a költségvetés nyomása arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy újabb és újabb adókat vessenek ki, pedig nem is akarnak, de csak így tudják ellátni például a közszolgáltatásokat. Ezt a trükköt már a szolgáltatókra és a bankokra kivetett különadóknál is alkalmazta az Orbán kormány, hisz ott sem közvetlenül az embereket adóztatták meg, hanem közvetve terhelték meg őket újabb fizetnivalókkal. Most így akarnak eljárni az önkormányzatokkal is - tette hozza Botka László.
A szocialista politikus kiemelte, az önkormányzatok még most sem tudják, hogy mi lesz például a szociális intézményeikkel, mivel a mai napig nem készültek még el a szükséges szabályozások. Ugyanilyen bizonytalanság van a közoktatásban is - tette hozzá, mivel itt is hiányoznak a rendeletek. Senki sem tudja, hogy szeptembertől ki tanítja a diákokat, hogyan finanszírozzák a rendszert és kinek mi lesz a felelőssége. Ámokfutásnak nevezte a múzeumok fenntartásának alakítását, ezeket ugyanis először az államhoz, majd a településekhez rendelte a kormány.
Botka László felszólása végén hozzátette, azok a megyei elnökök és polgármesterek, akik támogatják az önkormányzatokat ellehetetlenítő költségvetést, a települések vezetőiből azok felszámolóivá válnak.

1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.